От 2015 г. се работи за въвеждането на дуално обучение

...
От 2015 г. се работи за въвеждането на дуално обучение
Коментари Харесай

Министър Вълчев: От 2015 г. се работи за въвеждането на дуално обучение у нас


От 2015 година се работи за въвеждането на дуално образование в България. За образователната 2015-2016 година започва плана ДОМИНО по швейцарски модел. Целта на плана не е единствено навлизането му у нас, а да се сложи основата, на която да изработим собствен личен модел. За задачата МОН обезпечи 300 000 лв. за стипендии за тази година. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на полемиката за бъдещето на дуалното обучение.
"Нашата цел е да създадем предпоставки за действително професионално обучение. За задачата всяка година ще се отпускат средства ", добави министър Вълчев.
„ През 2015 година се работи за въвеждането му по модела на страни с развита система на дуално образование като Германия, Австрия и Швейцария. През образователната 2015/2016 година започва план ДОМИНО, въз основа на подписано съглашение сред Швейцария и България, представлявана от Министерския съвет, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и обществената политика и Министерство на стопанската система. С Германия и Австрия нямаме подписано съглашение за реализиране на действия в тази област. Сътрудничеството се осъществяваше с продан на информация и присъединяване в разнообразни семинари и образования. Целта на плана ДОМИНО е не просто навлизането на дуалното обучение в България по швейцарския модел, а поддръжка на страната да създаде собствен личен, съгласуван с историческите и културните обичаи “, съобщи Вълчев. По думите му резултатите за интервала 2015-2017 година са 19 града, 32 учебни заведения, 49 паралелки, 1134 възпитаници и 170 форми. Той акцентира, че МОН е поело уговорката за тази година да даде спомагателни 300 000 лева за стипендии, с цел да се обезпечи във всички професионални гимназии, за които има интерес от бизнеса.
„ Имаме наклонност за разширение. Знаем, че можем да разчитаме единствено краткотрайно на плана ДОМИНО и планираме прехвърлянето на бюджетно финансиране на тази политика. Още тази година сме стартирали с допълващо финансиране. Очакваме финансирането от швейцарска страна да бъде съсредоточено по избрани действия като създаването на образователни проекти и други, само че не и директните действия, а директните разноски, произлизащи от дуалното образование като стипендии на учениците “, разясни той. Министър Вълчев уточни, че пилотният план за дуално образование в Германия, инициирано от австрийската комерсиална камара, също е стартирало през образователната 2015/2016 година в три града и 4 специалности.
По думите му в края на 2017 година в него са включени 404 възпитаници, обучавани в 6 гимназии, 6 специалности в 4 града с 19 компании сътрудници. Резултатите в цифрово изражение са 58 паралелки с 1332 възпитаници в 24 професионални гимназии с банкет след 7 клас, както и 31 професионални гимназии с банкет след 8 клас. „ В поддръжка на системата за дуално образование са създадени нови образователни проекти и стратегии. Стартирали са партньорства сред учебни заведения и предприятия за образуване на дуално образование в професионалните учебни заведения. Създава се потенциал на равнище учебно заведение и предприятия с образованието на учители и наставници на национално равнище с образованието на национални специалисти и екип към дирекция „ Професионално обучение “ към МОН “, изясни Вълчев и напомни, че е бил учреден конгрес за дуално обучение с присъединяване на над 100 представители на държавните институции, професионалните учебни заведения, локалните управляващи, работодателските организации, синдикатите и Неправителствени организации. „ Разработени са информационна тактика, интернет и Facebook страница на плана ДОМИНО. Факт е, че в последните десетилетия професионалното обучение загуби авторитет като мечтан избор от страна на учениците за продължение на гимназиално обучение. С дуалното образование имаме опция да мотивираме учениците за включване в системата на професионалното обучение и действително да ги свържем с бизнеса и потребностите на пазара на труда “, сподели още Красимир Вълчев.
„ Първият план за въвеждане на дуалното обучение беше стартиран през 2010 година Безспорна е изгодата за развиването на образованието и стопанската система. Това е инвестиция в бъдещето. Затова е значимо да се продължи то “. Това сподели Милена Дамянова, ръководител на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.
Социалният министър Бисер Петкова съобщи: "Настоящото положение на пазара на труда ни кара да пускам тези форми на образование. То визира лица до 16 го, които са още в просветителната система и лица над 16 година, които към този момент са на пазара на труда.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР