От 2013 година насам в Пловдив заработи доброволно формирование Пловдив

...
От 2013 година насам в Пловдив заработи доброволно формирование Пловдив
Коментари Харесай

Красимир Каракашев от ДФ Пловдив 112: Ние сме най-добре обучените и оборудвани доброволци

От 2013 година насам в Пловдив проработи непринудено формирование " Пловдив 112 ". Това са тези доброволци, които спомагат на пожарна и спасители в бедствени обстановки. Те получава средства от страната за оборудването и оборудването си. Местната администрация също спомага на доброволците. До предходната година тези смели мъже и дами даваха наряди и към пожарната в града на тепетата. Каква е ситуацията към днешна дата в Държавна фирма " Пловдив 112 ", имат ли задоволително техника, тренинги, съоръжение попитахме един от членовете на формированието - Красимир Каракашев. Той беседва с кореспондент на Plovdiv24.bg .

" През 2013 година излезе публикация, бяхме 42 души, които ни сплоти концепцията, че желаеме да оказваме помощ на хората, кой с каквото може ", това е била мотивацията на Красимир да се включи в Държавна фирма " Пловдив 112 ", а също и фантазията му като дребен да стане служител на реда. От 2013 година Красимир е част от доброволното формирование и е заместник-ръководител, дава отговор за реакциите при пожари и наводнения.

По думите му средствата, планувани за екипировка и съоръжение са прекомерно незадоволителни. За 5 години един член на формированието има право на 1000 лв. за екипировка. Това са средства отпуснати от страната. Отделно от тях, защото формированието е на послушание на кмета на общината, Общината може да обезпечи спомагателни средства.

" С наслада мога да кажа, че към момента община Пловдив е дала над 150 хиляди лв. за формированието. Дала ги е за в допълнение съоръжение и екипировка ", акцентира Каракашев.

Той с носталгия си спомни и по кое време и по какъв начин формированието е получило първата си мотопомпа. Това е станало преди 3 години със средства, събрани на Немския базар.

" Сложихме каса и написахме защо събираме пари. И за два дни събрахме над 300 лв., с които си я купихме ", сподели доброволецът. " Техниката, която имаме е най-хубавата в страната всред другите доброволни формирования. Ние сме и най-добре подготвеното формирование ", добави той.

По думите му обаче тази подготовка се неглижира, тъй като до декември месец на предходната година доброволците са давали наряди взаимно с пожарната, само че от тази година такова нещо няма. Настъпила е смяна в наредбата за активност на доброволците и дежурствата са прекратени. Към момента те могат да реагират единствено със заповед на кмета.

" Обучиха ни и ни захвърлиха в едно чекмедже ", съобщи Каракашев.

Той дружно с другите доброволци се борят тази неправда да бъде прекратена. А в това време локалната администрация им е съдействала за присъединяване в състезание-тренинг в Турция. То ще се организира сред 14 и 17 септември.

Пловдивското формирование има и документи от профилирано образование в Монтана за съвсем всяка обстановка обвързвана с аварийно-спасителна активност.

" Почти няма друго формирование в страната, което да е минало това образование ", сподели доброволецът.

Какво още разкри той, вижте във видеото.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР