От 2013 г. до края на 2019 г. спортните танци

...
От 2013 г. до края на 2019 г. спортните танци
Коментари Харесай

Спортни танци: От стихията на разрухата към ритъма на живота

От 2013 година до края на 2019 година спортните танци у нас са били във вихъра на унищожителна буря, която коства интернационалния престиж на страната ни. Това разкри през днешния ден на първата си конференция в Пресклуб " България " управлението на новата федерация с ръководител Георги Найденов, лицензирана безсрочно от ММС на 20 декември м.г.

Със заповед на министър Кралев от 16 юли 2019 година на остарялата федерация, управлявала красивия спорт десетилетия наред, бе лишен лицензът откакто през последните 3 години България загуби пълноправното си участие в Световната федерация по спортни танци.

Причината е, че през 2016 година България отхвърля семейството на Световно състезание прекомерно късно, когато огромна част от участниците са закупили дори самолетните си билети. Бившето управление отпред с ръководителя Иван Деспотов неглижира казуса. След като Световната федерация ни постанова най-тежкото наказване преди изключване, ние губим правото да организираме шампионати под егидата на международната централа, които носят точки за ранглистата. Така България понася тежък удар върху своя престиж в международния хайлайф на спортните танци. Страната ни е известна с влиятелните интернационалните шампионати в Бургас, Албена, Русе, Пазарджик.

Лошото ръководство на танците лишават предходната федерация, оттова и клубовете с техните състезатели и треньори от държавно финансиране още от 2013 г насам. Състезателите пътуват сами, без никаква поддръжка от БФ, всичко си заплащат сами. Най-добрите двойки на дансинга минаха под непознат байрак, даже избраха страни като Северна Македония и Албания, описа доцент Стойко Вълчев - член на УС на клуб " Бургас 1975 " и на управлението на новата федерация. " Последната ми двойка, която упражнявах и доближи на полуфинал на Световно състезание преди 2 година, се състезава за Гърция ", показа Георги Найденов. Стигна се до парадокса държавните шампионати през последните 2 години да стартират напряко с край, няма състезатели, добави доцент Вълчев. Абсурд е също, че мандатът на някогашната федерация с началник Деспотов с изминал още през 2018 г, само че общо отчетно-изборно заседание не свикано. А за какво клубовете, треньорите и състезателите са търпели цели 7 година стихията на разрухата? Въпросът не остана без отговор - закани са отправяни към всеки, който реагира на безобразията.

Новата федерация има към този момент над 30 клуба за свои членове. Първото съревнование за годината към този момент е оповестено публично в календара - държавен шампионат на 13, 14, 15 март в Ямбол. Георги Найденов се похвали с поддръжката на общините Ямбол и Тунджа, с помощта на което 80 на 100 от бюджета на спортното събитие е обезпечен 2 месеца по-рано. Предстои да се провеждат национални шампионати, включително и обичайният в Монтана, който е с интернационално присъединяване, само че не е под егидата на Световната федерация, показа Диана Митова - член на управлението на новата федерация и интернационален арбитър. Тя разясни, че България има 10 интернационалните съдии, които тази година ще изгубят право да реферират надпревари от календара на Световната федерация в резултат на 3-годишното отнемане на България от пълноправно участие. Новата федерация се надява, че на своя конгрес през юни Световната федерация ще наложи 6-месечен или 12-месечен мониторинг на България, след което да ни бъде възобновено пълноправното участие. Предстои съставяне и на народен тим, похвалиха се новите мениджъри на спортните танци. На 27 и 28 март националният тим ще се събере за първи път и ще слуша лекции от международен първенец. Предстои уточняване на мястото, заяви ръководителят на федерацията Найденов. Федерацията отсега нататък ще провежда и лагери, нещо от дълго време загърбено от някогашната родна централа по танци ", добави доцент Вълчев.
 Президентът на БФ спортни танци подаде оставка
Президентът на БФ спортни танци подаде оставка

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР