От 2010 г. в Сърбия са убити 330 жени, като

...
От 2010 г. в Сърбия са убити 330 жени, като
Коментари Харесай

От началото на годината в Сърбия са убити 27 жени и момичета, а от 2010 г. - 330

От 2010 година в Сърбия са убити 330 дами, като всяка трета е потърсила помощ от институциите, оповестява белградският вестник " Политика ".

Центърът за поддръжка на дамите заяви във връзка Деня за възпоменание на дамите, жертви на принуждение - 18 май, че от началото на 2023 година в Сърбия са убити 18 дами в семейно-партньорски подтекст, написа белградският вестник " Политика ", на който се базира Българска телеграфна агенция.

От жертвите през 2023 г. 16 са възрастни дами, а две са малолетни девойки, съгласно данни, събрани от женски организации и изявления в медиите.

Пет от тези убийства са осъществени с огнестрелно оръжие, се споделя в известието.

При всеобщите убийства, осъществени на 3 и 4 май тази година, са убити девет девойки, с което общият брой на убитите от началото на годината става 27.

" Живеем в страна, в която всяка втора жена е претърпяла някаква форма на принуждение и минимум 330 дами са били убити от член на фамилията или сътрудник от 2010 година насам. Данните демонстрират, че всяка трета преди този момент се е обръщала за помощ към способените институции “, съобщи Биляна Степанов пред Центъра за поддръжка на дамите, съобщи Танюг.

Денят за възпоменание на дамите, жертви на принуждение - 18 май, е открит през 2017 година с решение на държавното управление на Сърбия по самодейност на вицепремиера и мрежата от неправителствени организации " Жените против насилието ", с цел да припомня на обществото, както и на способените институции за риска от фемицид и последствията от него.

В България за първите четири месеца на тази година 12 дами в България са изгубили живота като жертви на домашно принуждение, сочи мрачната статистика за нашата страна, където казусът става все по-сериозен на фона на неприети промени в законодателството.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР