От 2010 г. насам около 350 000 – 400 000

...
От 2010 г. насам около 350 000 – 400 000
Коментари Харесай

Гърците в чужбина не бързат да се завърнат въпреки края на спасителната програма

От 2010 година насам към 350 000 – 400 000 гърци, най-вече сред 20- и 30-годишна възраст, са емигрирали

Още по тематиката
Гърция излиза от избавителната стратегия, само че работата следва

Сред належащите проблеми са стимулирането на растежа, привличането на вложения и оправянето на банковата система
20 авг 2018
Забавянето на приватизацията в Гърция усилва напрежението

Правителството на СИРИЗА се пробва да форсира продажбата на държавни активи, с цел да обезпечи безпрепятствено излизане от третата избавителна стратегия
6 юни 2018 С излизането на Гърция от избавителната стратегия броят на образованите гърци, които не виждат бъдещето си в страната, остава една от най-големите спънки пред икономическото възобновяване, написа в. Financial Times.

От 2010 година насам към 350 000 – 400 000 гърци, най-вече сред 20- и 30-годишна възраст, са емигрирали, като огромна част от тях са се насочили към други страни в Европейски Съюз. Над две трети са приключили университет, а мнозина имат следващи квалификации, показва Емануил Працинакис, откривател от Oxford University.

Изтичане на мозъци

" Изтичането на мозъци явно има отрицателен резултат върху гръцките стопански вероятности в кратковременен проект. Въпросът е дали тези все по-усъвършенствали се хора в последна сметка ще се завърнат и ще оказват помощ за стимулирането на дълготрайния капацитет за напредък на страната ", споделя Йоргос Пагулатос, професор от Атинския университет по стопанска система и бизнес.

Толкова доста лекари са напуснали Гърция след 2010 година, че здравният бранш е изправен пред дефицит от 8000 доктори, твърди Йоргос Патулис, президент на Атинската здравна асоциация. " Страната изгуби над 18 000 лекари, освен новозавършили, а и потвърдили се експерти. Има доста малко знаци сега, че ще си ги върнем ", разяснява Патулис.

Емигриралите са от разнообразни браншове. " Медици, инженери и IT експерти, чиято сфера на работа се търси доста в европейските страни, образуват огромен сегмент от мигриращото население. Мениджъри на хотели и шеф-готвачи с опит в първокласния бранш на гръцката туристическа промишленост също се търсят ", обобщава Працинакис.

Без възторг за завръщане

Гърците в чужбина не бързат да се върнат. Според проучване, извършено предходната година във Англия и Холандия, под 10% от гръцките мигранти възнамеряват да се завърнат през идващите три години. Само 20% считат да го създадат в по-дългосрочен проект.

Все отново Працинакис е по-оптимистично надъхан. По думите му след пика през 2013 година хората, напускащи Гърция, последователно понижават, а малцина мигранти, тръгнали си по време на рецесията, се връщат назад. " Техните спестявания и опит им разрешава да възнамеряват своето завръщане при по-добри условия ", твърди Працинакис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР