От 2010 до 2017 година в Румъния над 100 съдии

...
От 2010 до 2017 година в Румъния над 100 съдии
Коментари Харесай

Това звено пази корумпираните румънски съдии и прокурори


" От 2010 до 2017 година в Румъния над 100 съдии и прокурори бяха наказани за корупция. А от 2017 до 2019 година - нито един. " Сега румънски съдии се обърнаха към Европейския съд, откъдето пристигна значим сигнал.

През 2017 румънците стачкуваха против правосъдната промяна

Европейският съд е последната ни опция да запазим независимостта на румънските съдилища, споделя ръководителят на Съюза на румънските съдии Драгош Калин. Организацията, която той ръководи, се обърна към Европейския съд дружно с други представители на правосъдната система в Румъния. Причината за тази акция на румънските съдии:.

С тази правосъдна промяна беше изработен опит да се попречва главната задача на правораздаването - да приказва с езика на правото, споделя Хартмут Ранк, началник на програмата за правова държавност в района на Югоизточна Европа на немската фондация " Конрад Аденауер ", близка до партия ХДС.

" Възможност за въздействие и политически напън "
Редакцията предлага
Съществено изобретение при промяната от 2017 беше основаването на особено звено на прокуратурата, което да проверява чиновниците в правосъдната система - и то най-много за корупция. Звучи в интерес на правовата страна, само че в действителност е реализиран тъкмо противоположният резултат, споделя Драгош Калин. " От 2010 до 2017 година над 100 съдии и прокурори бяха наказани за корупция. От 2017 до 2019 година - нито един ", споделя той. Според него основаното през 2017 година звено цели не преследването, а отбраната на корумпираните структури в правосъдната система. И Хартмут Ранк споделя сходно мнение. Той споделя, че основаването на това звено основава усещането, " че се разкрива опция за въздействие и политически напън ".

Специалното звено беше въведено от социалдемократите, които към този момент не са на власт. Драгош Калин споделя, че румънските правосъдни инспектори от звеното са провеждали следствия против съдии и прокурори, които са подлагали на критика промените. Самият той също е бил подложен на напън. Сега Калин мощно се надява, че звеното ще бъде отстранено. Според Хартмут Ранк новото държавно управление към този момент е изработило подобаващ законопроект, който би трябвало да бъде импортиран. Той е убеден, че смяната ще настъпи скоро.

Тази седмица от Европейския съд обявиха, че " са нужни гаранции, че сходно звено не се употребява като инструмент за оказване на напън и политически надзор над активността на съдии и прокурори ". Окончателната оценка и по-нататъшната инспекция е оставена в ръцете на румънските съдии и националните съдилища.

Представителят на румънския съдийски конгрес Калин показва вяра, че след тази позиция на Европейския съд тормозът ще спре. И специалистът по Югоизточна Европа Ранк има вяра, че решението на Европейския съд ще способства доста за нужните промени в правосъдната система.

Корупцията - все по този начин главен проблем в Румъния

С актуалната позиция Европейският съд даде ясно да се разбере, че Румъния и през днешния ден би трябвало да се придържа към задачите, които бяха сложени при присъединението на страната към Европейски Съюз през 2007 година. По това време Европейската комисия подлагаше на критика слабостите в региона на успеваемостта и отчетността на правосъдните и административните органи в страната.

Ето за какво Румъния беше призована да предприеме по-нататъшни ограничения за битка против корупцията и беше сложена под наблюдаване - така наречен мониторинг. Задача, която продължава да е на дневен ред - съгласно Европейския съд. Неговото настоящо решение е " значим сигнал към страната членка Румъния ", споделя специалистът за Югоизточна Европа Хартмут Ранк.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР