От 2007 година инвестициите в България търпят сериозен срив. В

...
От 2007 година инвестициите в България търпят сериозен срив. В
Коментари Харесай

Стопанската камара предупреди: Сериозен срив на инвестиции, харчим твърде много за полиция

От 2007 година вложенията в България търпят сериозен срив. В същото време страната ни е водач по разходи за вътрешен ред и сигурност в Европа.

Това излиза наяве от оповестени от Българската стопанска (БСК) камара данни 

От камарата показват, че от 17 рекомендации към България, направени през януари т.г., по шест има най-малък прогрес, който се показва главно в разработване на проектозакони, пътни карти и механизми, само че не и в действителни дейности, с действителни резултати.

Проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия през 2017 година демонстрира, че Българите са най-негативно настроената против правосъдната система нация в целия Европейски съюз. 63% от българските жители правят оценка равнището на самостоятелност на правосъдната система като „ доста неприятно или относително неприятно “, при приблизително за ЕС28 (вкл. България!) 34%. За съпоставяне, в Дания недоволните от правораздаването са едвам 7%, в Люксембург – 9%. Под 20% са отрицателно настроените жители на Холандия, Финландия, Естония, Австрия, Германия, Англия, Швеция и Ирландия.

По бюджетни разноски за публичен ред и сигурност сме водачи в Европа с 2,8% от Брутният вътрешен продукт (при приблизително 1,8% за ЕС28). Лидери сме и по разноски за полицейски служби (1,4% от Брутният вътрешен продукт при приблизително 1% за ЕС), както и за прехрана на правосъдната система (0,7% от Брутният вътрешен продукт при приблизително 0,3% за ЕС). По прехрана на пандизите сме на междинното за Европейски Съюз равнище от 0,2% от Брутният вътрешен продукт, дружно с още 13 държави-членки (Словакия, Румъния, Унгария, Англия, Испания, Литва, Латвия, Италия, Естония, Чешка република, Франция, Швеция и Дания).

Според класацията на интернационалната организация Transparency International, България е с най-нисък показател (41) на усещане за корупция (0=силна корупция > 100=без корупция) при приблизително за ЕС28 показател 65. Най-малко чувство за съществуване на корупция имат жителите на Дания (индекс 90), Финландия (89), Швеция (88) и Холандия (83).

По данни на Световната банка, загубите, дължащи се на кражба, обир, вандализъм и палеж, съставляват 0,7% от продажбите през 2013 година, а през 2007 година са били 0,2%.

По индикатора „ Съдии на 100 000 поданици “ през 2015 година България се подрежда на пето място в Европа с 31 съдии (при приблизително 21,8 за ЕС), по импортирани в съда каузи сме на 13-то място, а по брой каузи на един арбитър сме на 22-ро място (216 дела/съдия). За съпоставяне, в Румъния на 100 000 поданици има 23-ма съдии, на които се падат приблизително по 373 каузи.

Според последните данни на социологическата организация „ Алфа рисърч “, през октомври 2017 година българският съд се е употребил с утвърждението на едвам 10% от жителите, а прокуратурата – с 6%! Две-трети от българите дават отрицателна оценка и на съда, и на прокуратурата.

В класацията за тази година на Световния стопански конгрес „ Глобален показател на конкурентоспособността “ България е на 49-то място измежду 137 страни, посредством само на макроикономическата непоклатимост (по този индикатор сме на 25-то място). Оттам-нататък: по положение на институциите сме на 98-мо място, по равнище на инфраструктура – 76-то място, по индикатора „ Здравеопазване и начално обучение “ – 68-мо място (при 57-мо през предходната година!), по индикатора „ Висше обучение и продължаващо образование “ – 54-то място (при 46-то през предходната година) и така нататък Но по-впечатляваща е класацията на най-проблематичните фактори за правене на бизнес – корупция, престъпност и неефективна държана администрация.

Налице е сериозен срив на вложенията като дял от Брутният вътрешен продукт – от 28,3% през 2007 година на 18,6% през 2016 година, в това число: обществените вложения са намалели от 5,2% на 2,8%, директните задгранични вложения – от 18,8% на 1,4%. Ръст е налице само при локалните частни вложения, които са се нараснали от 4,3% през 2007 година на 14,4% през 2016 година

В класацията за медийна независимост на интернационалната организация Репортери без граници през 2017 година България заема 109-а позиция, а през 2007 година е била на 52-ро място в света. В систематизираната оценка на Репортери без граници за България се споделя: „ България е с най-ниския показател за независимост на пресата измежду членовете на Европейски Съюз. Това се дължи на средата, доминирана от корупция и секрети съглашения сред медии, политици и олигарси. Разпределението на средствата от Европейски Съюз за избрани медии се реализира при цялостна липса на бистрота, което подкупва редакторите, с цел да толерират държавното управление в политическите си мнения или да се въздържат от показване на някои проблематични истории. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР