От 2007 година до момента сме реализирали проекти за 450

...
От 2007 година до момента сме реализирали проекти за 450
Коментари Харесай

Пловдив - опашкарят в усвояването на европейски средства

От 2007 година досега сме осъществили планове за 450 млн. лв. с финансиране от Брюксел, внесли сме в бюджета на Европейски Съюз съвсем двойно повече

За всеки проблем, за който се заприказва в Пловдив, локалната власт има готово решение - ще аплайваме за европейско финансиране и ще оправим белите. За този папагалски отговор обаче няма действителни причини.

Първо - Пловдив изостава съществено в усвояването на европейски средства и няма аргументи този тренд да се обърне. И, второ - не е ясно какво лично присъединяване ще изисква Брюксел по плановете в идващия програмен интервал и по какъв начин градът ще обезпечава наложително съфинансиране, откакто администрацията от години изяжда за заплати и прехрана над 85% от личните си доходи. И сега Пловдив прибягва до заеми, с цел да обезпечава въпросното съфинансиране, само че това ще е до време. Така че приказките по какъв начин ще създадем с пари от Европа новото общинско предпирятие „ Екобус”, плувния басейн „ Младост”, екопарк „ Марица”, градската железница, плана „ Въча” и така нататък, са просто разпъване на локуми.

Истината е, че през годините локалната администрация не съумя да се сработи с ръководещите органи у нас и в Брюксел, а доколкото получи утвърждение за някои значими планове, те бяха осъществени с големи взаимни отстъпки и в последна сметка не реализираха задачите си.

Ето какво приказват цифрите:

Изоставаме фрапантно от Кричим и Хисаря

Към 15 юни 2021 година цената на изплатените суми по оперативните стратегии в Пловдив-област е 1674 лева на човек от популацията при 2217 лева на човек приблизително в страната. В рамките на региона най-вече пари от Европейски Съюз усвояват общините Хисаря и Кричим /над 4000 лв. на жител/, а за община Пловдив те са едвам 1286 лв. на човек.

Донори сме на Европа, не бенефициенти

С малко над 450 млн. лв., усвоени по всички оперативни стратегии досега, Община Пловдив е нещо като Германия и Люксембург за Европейски Съюз. На процедура ние сме донори на Брюксел, а не бенефициенти. Защо ли? Защото за вноски в бюджета на Европейски Съюз България е платила от 2007 година до момента близо 11,7 милиарда лв.. Сметките демонстрират, че със своите 7,6% от Брутният вътрешен продукт на страната Пловдив е изпратил в Брюксел съвсем 900 млн лв. - двойно повече от получените 450 млн.за планове с европейско финансиране.

Пишем безидейни планове на конвейер

Освен че са незначително малко за всички 14 години от участието ни в Европейски Съюз, огромна част от въпросните 450 млн. лв. са отишли напразно - пловдивчани от уязвимите обществени групи не са станали нито по-образовани, нито по-приобщени към икономическия и обществения живот. В града е построена прекомерно малко нова пътна и комунална инфраструктура, а първите обекти на вложенията с европейски средства към този момент са за главен ремонт и реорганизация. За съпоставяне - резултатите от усвояването на пари по оперативните стратегии на Европейски Съюз в София, Бургас и доста други градове са устойчиви и забележими с просто око. Дано лампата ни светне и в идващите години да спрем да пишем на конвейер безидейните и официални планове, чиято цел е просто да се усвоят едни пари.

В противоположен случай и през 2027 година няма да помръднем от позицията на опашкар в усвояването на европейски средства, а Пловдив ще пропусне огромния късмет да обезпечи своето развиване с безплатна помощ от Брюксел.
Свързани вести Пловдив - донор на Брюксел поради калпави проекти
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР