От 2007 г. насам нашата здравна система са напуснали 4000

...
От 2007 г. насам нашата здравна система са напуснали 4000
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: 4000 лекари са напуснали България от 2007 г. насам

От 2007 година насам нашата здравна система са напуснали 4000 лекари, които другояче бихме могли да използваме в местата, където има недостиг на медицински експерти в България. Не сме ги задържали, а сме ги обучили.

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ някогашния здравен министър доктор Илко Семерджиев (1999 - 2001).

По неговите думи в системата на опазването на здравето се спускат парашутисти, а сметката най-после я заплаща българският народ.

„ Оценката за работата на някогашния здравен министър я даде личната ѝ политическа мощ в края на нейния мандат. Не я издигнаха нито за лидер на листа, даже не участва в листите за кандидат-депутати. Разграничават се от нея “, разяснява доктор Семерджиев и добави:
Не е значимо да имате купата професор и да се добър в операционната. Важното е да сте расли в тази система от първото ходило до предпоследното, с цел да заемете последното.
Д-р Илко Семерджиев, някогашен здравен министър

Според някогашния здравен министър е са нужни промени в законодателството, тъй като всичко в здравната система се базира на нормативни основи.

„ Често повтарян рефрен е „ ние е реформираме здравната карта “. И какво от това? Трябва да се вършат целенасочени старания, които да стартират с държавната поръчка за банкет на студенти. След това се продължава със съответните планове за специализация. Търсят се хора за съответното място, вкарват се съответните тласъци, с цел да могат локалните хора да получат обучение и специализация и да се върнат там, откъдето са пристигнали “, уточни доктор Семерджиев.

„ Ако популацията бие лекарите, какво да очакване от лекарите? Трябва да имаме съзнание, че не може да се нарушават обикновени правила. Ако си бием лекарите, ще ги загубим “, разяснява той случаите с побой над медицински чиновници.

По думите му най-малкото, което може да се направи, е въвеждането на всички места на така наречен паник бутони, при чието натискане да има бърза реакция.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР