От 2003-та има директива на ЕС, която позволява акцизите за

...
От 2003-та има директива на ЕС, която позволява акцизите за
Коментари Харесай

Мика Зайкова: От свалянето на акцизите ще пострада най-много държавният бюджет

" От 2003-та има инструкция на Европейски Съюз, която разрешава акцизите за енергийните първични материали да се понижават или зануляват за известно време, само че това важи за енергийни първични материали, които заемат не повече от 15% при крайното ползване ", това съобщи икономическият специалист Мика Зайкова пред bTV.

Според нея значимото е кой ще завоюва от рухването на акцизите - производителите или потребителите, и какъв брой ще бъде загубата на държавната хазна при влизане в действие на сходно решение.

" Ако би трябвало да си приказваме на стопански език, при тази мярка ще завоюва търговеца, доста малко ще бъде за потребителя, а най-големи ще са загубите за бюджета ", продължи Зайкова.

По думите ѝ съответна мярка в помощ на хората би било да се вдигне тавана за регистрация на Данък добавена стойност от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева

" Кредита се оскъпява към този момент. Колкото и госпожа Лангард да се опитваше да се прави на гълъб и да не покачва главния лихвен %, събитията ще я накарат да го направи. ФЕД го направи. Фирмите са задоволително задлъжняли ", съобщи още тя.

" Едва ли с заемите държавното управление ще помогне с нещо ", продължи Зайкова.

" Намаляването на Данък добавена стойност на обособени артикули не носи особена изгода за потребителите, а на този, който го доставят. Вдигането на тавана на ДДС-то е значимо ", безапелационен беше икономистът.

" Тези ограничения нито са незабавни, нито са сполучливи ", съобщи тя във връзка антиинфлационите ограничения на държавното управление

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР