От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е забранена

...
От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е забранена
Коментари Харесай

Защо режат опашките на прасенцата

От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е неразрешена в Европейски Съюз

Една от особените характерности на прасетата е тяхната навита опашка. Често обаче на прасенцата в развъдниците тя се реже, с цел да не я отхапват едно от друго. От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е неразрешена в Европейски Съюз, предава. И въпреки всичко единствено Финландия и Швеция съблюдават условията. Финландският свиневъд Тимо Хайкила го прави по разбиране, тъй като знае, че по този начин животните му са по-щастливи.

Това не са просто сладки дребни прасенца… Това са прасенцата на Тимо Хайкила. И за него е значимо всяко животно да се усеща добре. В свинарниците на Хейкила има и още нещо особено. Всички прасенца към момента имат опашки.

Само прасетата, които се гледат във Финландия обаче имат този шанс. В множеството страни в Европа опашките на прасенцата се режат. Това се прави с нагорещено желязо, повода е терзанието, че биха могли да си отхапят опашките едно на друго. Защитниците на правата на животните от дълго време се борят против тази брутална процедура.

Свиневъдът Хайкила има елементарен лек за хапането на опашките: задоволително пространство и играчки за прасетата.

Фермата на Хайкила се намира в Южна Финландия и всяка година той продава над 100 000 свине на ферми за угояване. Той признава, че преди е рязал опашките на прасетата. Но от 2003 година насам това е строго неразрешено във Финландия. Както в действителност е и в целия Европейски Съюз. Но в съвсем всички останали страни членки изключенията всеобщо се толерират.

Това възмущава и Тару Антикайнен от Асоциацията на свиневъдите. Заедно с сътрудника си Хайкила финландката се бори за по-добро отношение към животните в свинарниците в Европа. " Само уплашените свине отхапват опашките си. Затова е належащо повече пространство ". Тя не приема, че европейските ѝ сътрудници отхвърлят сходни усъвършенствания по аргументи, свързани с разноските.

Фермерът Хайкила не схваща за какво възбраната за ампутации, която е в действие от 30 години, не се ползва в други страни в Европейския съюз. В края на краищата това е добре освен за животното, само че и за фермера.

Европейски Съюз желае скоро да върне на дневен ред въпроса за свиневъдството. Щастливите прасенца на фермера Хайкила въпреки всичко могат да станат казус в Европа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР