От 20 януари, се преустановява плановият прием и провеждането на

...
От 20 януари, се преустановява плановият прием и провеждането на
Коментари Харесай

Спират плановия прием и операциите в област Габрово

От 20 януари, се прекратява плановият банкет и провеждането на планова оперативна активност в лечебните и медицински заведения на територията на област Габрово. Това съобщи шефът на Регионалната здравна инспекция-Габрово доктор Николай Пенчоков по време на днешното съвещание на Областния спешен щаб, което се организира онлайн. Очаква се издадената от него Заповед да бъде съгласувана до края на деня с основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и да влезе в действие от на следващия ден.

Мярката се постанова заради извънредно високия брой на болни от Covid-19 на територията на региона и навлизането на района в доста висока фаза на разпространяване на вируса.

“Към момента, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е Община Габрово с 811 диагностицирани индивида, следва Община Трявна с 109 диагностицирани и заболеваемост 1113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души, все още, диагностицирани, позитивни с Covid-19 и 742 на 100 000 души население и най-после Община Дряново с 57 души, все още, болни и 664,8 души % заболеваемост на 100 000 души население! ” акцентира шефът на РЗИ-Габрово и показа настоящата епидемиологична конюнктура на територията на цялата област.

Диагностицирани с ковид от началото на пандемията в област Габрово са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили болестта, а 804 индивида са изгубили борбата с нея. Към момента сложени под карантина са 1423 души. От началото на имунизационният развой у нас в габровско са ваксинирани 65 129 индивида против Covid-19. Със приключен имунизационен курс са 30 765 души и близо 10 000 са с сложена трета доза ваксина.

От разкритите болнични кревати в региона за леки и неусложнени случаи, сега, заети са 81% или 173 от общо 212 такива. Малко над половината е заетостта при разкритите кревати за интензивни грижи – 54,5% или 6 от общо 11 такива. В МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов ” в Трявна има заети 23 от общо 26 разкрити Covid-легла.
Заети са 131 от 160 кревати за коронавирус заболели и 15 от реанимационните в " Св. Анна "
От 160 кревати, избрани за коронавирус заболели, все още са заети 131. Освен тях имаме 20 кревати, които са за тежките случаи, от които са за...
Прочети повече
“От началото на тази седмица започнахме да изготвяме и една спомагателна информация като знак – това е седмична заболеваемост в област Габрово и е по възрастови групи. Очертаха се главно две съществени такива – това са тийнеджърската група от 15 до 18 години и деца от 10 до 14 години надлежно със заболеваемост от 5 до 19 години – 1,05 % или 1052 на 100 000 и възрастовата група 10-14 години с 952 на 100 000 души население. Основно тези две групи се обрисуваха, както и лицата 45 до 59 години с 930 на 100 000 души заболеваемост. ” осведоми доктор Николай Пенчоков и добави, че сега настанени в болница са общо 8 деца – 7 в Габрово и 1 в Севлиево, като няма такива на интензивно лекуване и лечебните заведения имат подготвеност за банкет на деца при потребност.

Предвид гореизложените данни и продължаващите високи равнища на заболеваемост от Covid-19, от РЗИ-Габрово предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на образование, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото такова в общините Габрово и Трявна. Предложението бе признато единомислещо от членовете на Областния спешен щаб и следва от Регионалният инспекторат на образованието в Габрово да осведомят МОН за взетото решение, след което да бъде издадена Заповед от Министъра на опазването на здравето, с цел да стане ясно от по кое време огромните възпитаници ще преминат на присъствено и онлайн образование. Тестването на учащите се в клас остава.

“В община Габрово има огромно засягане на учениците в гимназиалния стадий, през вчерашния ден бяха 33 паралелки, днеска останаха 26 паралелки от разнообразни учебни заведения, в Трявна имаме още два класа от НГПИ „ Тревненска школа “, в Севлиево имаме пет паралелки! ” показа по време на онлайн съвещанието шефа на Регионалната здравна инспекция-Габрово. “Преди няколко дни направих заседание с шефовете на всички просветителни институции и те имат подготвеност за използване на ротационен принцип на образование. Аз персонално го поддържам! ” добави началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Второто решение, което през днешния ден бе признато на провелото се съвещание на Областния спешен щаб, бе за усилване на контрола от страна на здравните инспектори в региона. В идващите две седмици се плануват всеобщи инспекции в градските и междуградските транспортни линии, в огромните търговски вериги, на пазари, борси и прочие Ще бъдат осъществявани и инспекции в нощните клубове и заведения взаимно с ОД на МВР-Габрово.

Още от ГАБРОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР