От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани

...
От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани
Коментари Харесай

От 20 март стопаните могат да кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна

От 20 март до 9 април 2024 година земеделските стопани могат да аплайват по схемите за държавни помощи " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " и " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна ".
 
Това бе решено през днешния ден от Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие " (УС на ДФЗ) в осъществяване на поетите задължения от страна на Правителството, в подписаното съглашение със земеделците.
 
Заявленията за подкрепяне се подават в Общински служби земеделие (ОСЗ) към Областна дирекция " Земеделие " на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по непрекъснат адрес на физическото лице (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на Едноличен търговец и ЮЛ).
 
Помощта се дава под формата на директни безплатни средства на аграрни стопани от първичното селскостопанско произвеждане за компенсиране на част от нарасналите разноски за произвеждане. На подкрепяне подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни фамилии, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.
 
Максималният размер на подкрепяне за един претендент в бранш " Зърнопроизводство " е до 55 000 лева Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лева.) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули. Той се ползва за целия интервал на деяние на Временната рамка (март 2022 г.- юни 2024 г.) и се взема поради размерът на всички получени помощи от земеделския собственик според нея.
 
Срокът за погашение на помощта е до 22 април 2024 година след постановяване на позитивно решение на Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи по двете известия и след одобряване на бюджет по схемите на УС на ДФЗ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР