От 2 юли 2019 г. за лицата, използващи фискални устройства

...
От 2 юли 2019 г. за лицата, използващи фискални устройства
Коментари Харесай

Отпадат книгите за дневни финансови отчети на фискалните устройства

От 2 юли 2019 година за лицата, употребяващи фискални устройства за отчитане на продажби на стоки/услуги в търговски обекти, отпада задължението за водене на книги за дневните финансови доклади, в които всеки ден се съхраняват дневните доклади на фискалните устройства. Задължението остава за бензиностанциите, употребяващи електронни системи с фискална памет (ЕСФП).
За лицата, за които отпада това обвързване, е планувано при работа с касови бележки от кочан да водят специфичен указател за употребените касови бележки от кочан, в който да вписват началния и крайния номер на издадените касови бележки за деня и общия оборот, изчислен въз основа на всички тях, както и текст, указващ повода за работа с бележките от кочан. Регистърът се съхранява в комерсиалния обект.
Също по този начин е планувано да отпадне и задължението за печатане на дневни финансови доклади от фискалните устройства, като това облекчение не се отнася за лицата, употребяващи ЕСФП. Това облекчение ще стане допустимо откакто фърмуерите на устройствата бъдат обновени с функционалност за автоматизираното генериране на дневен финансов доклад. С последните промени в наредбата е въведено условие всяко фискално устройство, в това число вградено в автомат на самообслужване, да генерира автоматизирано цялостен дневен финансов доклад с нулиране и запис във фискалната памет и в КЛЕН за всеки ден (за всеки 24 часа), през който в устройството са регистрирани продажби/сторно или служебно въведени интервенции, ако през последните 24 часа подобен доклад не е отпечатан от задълженото лице.
В тази връзка е регламентирано обвързване за производителите/вносителите на фискални устройства в период до 30 октомври 2019 година да показват за функционално изпитване фискални устройства с поправена версия на фърмуера, осигуряваща осъществяване на условието за автоматизирано генериране на дневен финансов доклад.
До привеждане на въведените в употреба фискални устройства в сходство с новите условия, само че не по-късно от 31 март 2020 година, задължените лица са длъжни да отпечатват дневен финансов доклад с нулиране и запис във фискалната памет и в КЛЕН за всеки ден (за всеки 24 часа), през който в устройството са регистрирани продажби/сторно или служебно въведени интервенции.
Считано от влизане в действие на наредбата, търговците към този момент нямат обвързване за потребление на книга за дневните финансови доклади, само че имат обвързване за печатане на докладите до осъществяване на функционалността за автоматизирано генериране на дневен финансов доклад, само че не по-късно от 31.03.2020 година Така отпечатаните доклади, по избор на лицето, могат да продължат да се съхраняват в книгата за дневните финансови доклади на фискалното устройство за 2019 година, която може да се употребява и като указател за употребените касови бележки от кочан. В случай че дневните финансови доклади не се съхраняват в книгата (в комерсиалния обект), лицето следва да ги запази по подобаващ метод в нормативно избраните периоди и при поискване от органи по приходите да ги даде.
Регламентирана е и опция за осъществяване на промени във фърмуера на устройството и подмяната на версията му посредством потребление на втори канал, осигуряващ далечен достъп до фискалното устройство. Тази смяна ще разреши автоматизирано и отдалечено да се обновява версията на фърмуера на фискалното устройство от производителите/вносителите/сервизните организации, което ще улесни осъществяването на нормативните условия.
По отношение на лицата, употребяващи ЕСФП за отчитане на продажби/зареждания на течни горива, в наредбата е планувана опция за работа в спешен режим, в случаи на злополучие по смисъла на Закона за отбрана при бедствия и след издадена заповед от министъра на финансите или оправомощено от него лице. Този ред разрешава да се обезпечи непрекъсваемост на работата на обектите в изключителни обстановки, като данни за осъществените обороти по време на спешния режим следва да се предадат в Национална агенция за приходите след възобновяване на естествената работа на ЕСФП.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР