От 2 години България се управлява така, както не би

...
От 2 години България се управлява така, както не би
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Извадихме БСП от властта през 1997, ПП и ДБ я върнаха и отново настъпи криза

" От 2 години България се ръководи по този начин, както не би трябвало да се ръководи европейска страна. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " върнаха Българска социалистическа партия във властта и стартира следващата рецесия ", това съобщи евродепутатът Александър Йорданов пред БГНЕС.
 
" Вместо лустрация и наказване за отговорните за националната злополука, след 10 януари 1997 година те изкупиха държавната благосъстоятелност. Днес всички олигарси, в това число и тези, които поддържаха митингите през 1997 година са от средите на Държавна сигурност и някогашната Българска комунистическа партия. Развръзката от днешната спешна политическа обстановка не е в комбинирането на партии в съдружно държавно управление с третия мандат, а в честното отиване на нови предварителни избори ", съобщи.   
 
Йорданов напомни, че до събитията на 10 януари се е стигнало с помощта на пагубното ръководство на Българска социалистическа партия в този интервал (1995-1996 г.). " Тогава инфлацията растеше всекидневно, с часове даже. В страната свършиха зърнените ресурси. В магазините не доближиха съществени хранителни артикули. Българският лев бе изгубил цената си. Един щатски $ се обменяше за 3 000 лв.. Инфлацията бе 300%. Средната месечна заплата бе равна на днешни 30 лв.. Пенсиите пък бяха още по-мизерни. Това бе резултатът от ръководството на Българска социалистическа партия. Започнаха стачки. Граждани блокираха пътищата. Настана цялостен безпорядък ", съобщи евродепутатът и някогашен ръководител на Народното събрание.
 
По тази причина преди 2 години, когато хората още веднъж излязоха на митинги, Йорданов е обърнал внимание, че тези митинги не би трябвало да връщат Българска социалистическа партия във властта. " Но политиците от " Демократична България " и " Продължаваме промяната " не ме послушаха и година по-късно се коалираха с Българска социалистическа партия. И стартира следващата рецесия, в която към момента се намираме ", акцентира той.
 
Връщайки се още веднъж към събитията отпреди 26 години, Йорданов означи:
" Рано сутринта на 10 януари жители, призовани от Конфедерацията на труда " Подкрепа ", обсадиха Народното събрание. Денят бе петък. Към 12:00 ч. Народното събрание към този момент бе изцяло блокиран. Ехтяха викания: " Напуснете Народното събрание! " и " Червени отпадъци! ". Но това се случваше, тъй като на 22 декември 1996 година държавното управление на Българска социалистическа партия с министър председател Жан Виденов – ръководител на тази партия бе подал оставка. Но социалистите имаха копнеж да създадат ново държавно управление в 37-то Народно заседание. На 23 декември те си бяха избрали нов водач – Георги Първанов и гласяха за министър председател своя вътрешен министър Николай Добрев. Едва десетина години по-късно се разбра, че до момента в който жителите са протестирали на площада, Добрев и Първанов са се договаряли с водача на Съюз на демократичните сили Иван Костов за държавно управление на " националното единодушие ". И това е ставало скрито - в хотелския комплекс на витошкия връх Копитото. А времето бе такова, че хората желаеха наказване за виновниците за националната злополука. Вместо това, вместо декомунизация и лустрация, с ограбените от народа пари виновниците - до един фрагменти на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност, изкупиха държавната благосъстоятелност. И през днешния ден всички така наречен олигарси в България, в това число и тези, които подкрепяха така наречен протестиращи през 2020 година, са от средите на алената и Държавна сигурност номенклатура ".
 
" На 10 януари жители съумяха да пробият полицейския кордон и даже да нахлуят във фоайето на Народното събрание. Новоизбраният, само че към момента невстъпил в служба, президент Петър Стоянов се обърна към тях с апел да се разотидат, с цел да се избегнат крайни дейности. Късно вечерта полицията организира акция за извеждане на депутатите на Българска социалистическа партия от Народното събрание. Те, горките, си бяха глътнали граматиката. Но безусловно неоснователно служителите на реда биха протестиращи жители. Пострада и някогашният министър председател от Съюз на демократичните сили Филип Димитров, който бе отведен в " Пирогов " ", споделя Александър Йорданов.
 
Той напомни, че президентът доктор Желю Желев, чийто мандат изтичаше на 21 януари, отхвърли да връчи на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на ново държавно управление. КТ " Подкрепа " прикани към национална политическа стачка и гражданско непокорство. След известно съмнение управлението на Съюз на демократичните сили насочи същия апел.
 
След като одобри президентските компетенции Петър Стоянов връчи мандат на Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление, само че направи всичко, което му разрешава Конституцията да убеди социалистите да върнат несбъднат този мандат и да се отиде на предварителни парламентарни избори ", добави Йорданов.
 
Това, което през днешния ден младите би трябвало да знаят за събитията на 10 януари, е, че е тяхно правото да стачкуват, само че и тяхно е задължението да внимават техните обичани политици да не ги излъжат, както това се случи, когато се сформира държавното управление на Кирил Петков, акцентира Александър Йорданов.
 
" Поуката е, че е значимо държанието на " революционерите " след революцията, на " протестиращите " след митингите. Защото по време на митингите, когато са на Площада, всички са приятели и са равни един на различен. Но по-късно се оказва, че едни от тях стават " по-равни " и доста бързо осребряват гражданската сила. И постоянно за сметка на народа. Поуката е също по този начин, че не би трябвало да се вършат безпринципни управнически обединения. Не може през вчерашния ден да си приказвал по този начин, а през днешния ден - онака. Компромисите в политиката са възможни и даже мечтани, само че не и когато възкачват на фундамент лъжата ", безапелационен е евродепутатът от ЕНП.
 
Според него има връзка сред тогавашните събития и протичащото се през последните години. " Въпреки че и тогава съществуваше политическо задкулисие, въпреки всичко митингите доведоха до отстраняването на Българска социалистическа партия от власт. Докато митингите през 2020 година, които също се насочваха от политическо и олигархично задкулисие, доведоха до противоположното – до връщането на Българска социалистическа партия на власт и даже до назначението на водача на тази партия за вицепремиер и министър на стопанската система ", сподели Йорданов.
 
Според него поуката е, че развръзката от днешната спешна политическа обстановка не е в комбинирането на партии в съдружно държавно управление с третия мандат, а в честното отиване на нови предварителни избори. И няма нищо недемократично в това, че те ще се организират до тогава, до момента в който жителите сами се убедят, че не би трябвало да дават власт на измамници и случайници в политиката, т.е. на популистки партии, счита той.
 
" И един пропуснат, само че назидателен епизод от тези дни. На 14 януари 1997 година се организира значимо съвещание на управлението на Съюз на демократичните сили. На него водачът Иван Костов направи несполучлив опит да стартира теза за сформиране на " програмно-експертно държавно управление " с присъединяване на " специалисти " от Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия, които за пред света трябваше да назоваваме " самостоятелни ".
 
Днес също се спускат от задкулисието такива предложения. Но чест прави на болшинството от членовете на националното управление на Съюз на демократичните сили тогава, че отхвърлиха този сюжет, който, както заявих на съвещанието целеше да построи " избавителен мост " за Българска социалистическа партия. Това е също поука. Не може мандат за сформиране на държавно управление да се трансформира в избавителен пояс за политици, които са хвърлили страната в спешно положение ", акцентира пред БГНЕС европейският народен представител Александър Йорданов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР