От 2 август до 24 октомври са дадени разрешения за

...
От 2 август до 24 октомври са дадени разрешения за
Коментари Харесай

За близо 3 месеца България е разрешила износ на оръжие за над €1,3 млрд. към 50 държави

От 2 август до 24 октомври са дадени позволения за експорт на оръжие и муниции за общо 1 395 862 000 евро за 50 страни. Сред тях са Австрия, Германия, Съединени американски щати, Ирак, Индия, Полша, Хърватия, Азербайджан и други, сподели по време на парламентарния надзор министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той беше запитан от Корнелия Нинова по отношение на политиката на Министерството на стопанската система и промишлеността по експорт, импорт и трансфер на оръжия и произведения и технологии с двойна приложимост.

Нинова още веднъж съобщи, че по време на предходния кабинет, в който тя беше министър на стопанската система, оръжия за Украйна не са изнасяни.

От 2 август до 1 ноември Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване е имала четири съвещания. На съвещание на комисията на 12 август са издадени позволения за 255 заявки за експорт на оръжие за обща стойност 852 283 860 евро, сподели министър Стоянов. Комисията е към министъра на стопанската система и промишлеността.

Министърът на стопанската система и промишлеността не договаря експорт на оръжие за Украйна, акцентира Никола Стоянов.

По време на работа на предходното постоянно държавно управление покупко-продажбите за оръжие муниции за Полша издадени позволения за над 1,042 милиарда евро на специфична продукция. От 2 август до 24 октомври за Полша са позволени покупко-продажби на стойност 568 млн. евро, като част от покупко-продажбите са от предходното държавно управление, сподели Никола Стоянов.

По време на работа на предходното постоянно държавно управление е позволен експорт за Румъния на стойност 250 млн. евро на специфична продукция, а по време на служебното държавно управление - за 127 млн. евро.

70 000 души работят в оръжейния бранш и той избира тишината. Затова би трябвало да му осигурим успокоение и регулираност. Затова и организираме съвещание на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване на всеки 20 дни, тъй като тя издава позволение освен за експорт, само че и за импорт на доста материали, сподели министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР