От 2 април 2024 г. 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания

...
От 2 април 2024 г. 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания
Коментари Харесай

От април 56 лекарства стават безплатни, а над 300 ще са с намалено доплащане

От 2 април 2024 година 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести стават безвъзмездни, а над 300 – с понижено доплащане. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на финансите (МФ). Списъкът с групите медикаменти е оповестен на уеб страницата на МФ.

Във всяка от групите медикаменти има най-малко по един медикамент, който ще бъде безвъзмезден за пациентите. За другите медикаменти от същата група пациентът ще доплаща, като за другите им разновидности ще доплаща доста по-малко, в сравнение с до момента - приблизително с 58%, допълниха от пресслужбата на МФ. За 40 от медикаментите доплащането е под един лев. Промяната влиза в действие от април 2024 година

От МФ показват позитивно мнение за обезпечаване на средства за 100% възнаграждение от страната на 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести, измежду които за хипертония, аритмия и други постоянно срещани хронични положения. След позитивното мнение на МФ и на Министерството на здравеопазването през вчерашния ден Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули утвърди дефинитивно решението, с което медикаментите ще се възстановяват на 100% от НЗОК.

На 11 март от НЗОК оповестиха, че се планува над 600 хиляди пациенти да доплащат по-малко за някои медикаменти за домашно лекуване на сърдечно-съдови болести. С въвеждане на смяната се чака сериозен положителен обществен резултат, уголемен достъп до терапия на сърдечно-съдовите болести и понижаване на случаите за отвод от терапия по финансови аргументи. С тези медикаменти се прави базова терапия за сърдечно-съдовите болести.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР