От 19 юни, в продължение на един месец, Исторически музей

...
От 19 юни, в продължение на един месец, Исторически музей
Коментари Харесай

„Сърдечни поздравления“ - изложба от фонда на Исторически музей - Севлиево

От 19 юни, в продължение на един месец, Исторически музей - Севлиево показва на вниманието на севлиевци част от богатата си сбирка приветствени картички от края на XIX и началото на XX век.

Картичките са изпращани и получавани от севлиевци освен във връзка огромни християнски празници, имени, рождени дни, специфични дати, а и без мотив, с цел да се засвидетелства внимание и да се изкажат „ сърдечни поздравления “. Те носят информация за човешките връзки на хора, живели по този начин, че и след цялостен век може да се откри някаква диря за това кои са били те.

В сбирката изключително място заемат картичките от архива на известното севлиевско семейство Кина и Андрея Конови. Андрея Конов е изтъкнат севлиевец, наследник на един от най-известните севлиевски първенци - Хаджи Никола Конов, който имал магазия в самия център на града, издигната от фамозния възрожденски занаятчия - строител Колю Фичето. Андрея Конов е измежду най-будните севлиевски младежи, с юридическо обучение, юрист в Севлиево и София и няколко мандата народен представител в Народното събрание. Свързал живота си с Кина Мутафова – жена ерудирана, с европейско обучение, общественичка и дарителка. Нейният брат Сава Мутафов също е правист, депутат и арбитър в Стара Загора. Другият им брат Петю Мутафов е измежду първите печатари и издатели в Севлиево, с значителен принос в основаването на вестник „ Росица ” през 1886 година

Те купуват и първата печатница от Ненчо Несторов, запомнена от Севлиевци като печатницата на Мутафови, напълно покрай площада, на север от паметника.

Родителите Мутафови са Радка и Анастас, родени преди средата на ХІХ век, се радват на вниманието на децата си. Изключителната обвързаност на фамилиите Конови и Мутафови се удостоверява доста пъти през годините. С тези картички демонстрират обичта или уважението и към други другари или сродници от Севлиево, София и страната.

В изложбата участват и поздравления на други севлиевци, както и изгледи от Севлиево, завършени като „ пощенска карта “.

Поздравителните картички от богатата сбирка от фонда на Исторически музей - Севлиево напомня за севлиевци преди 100 и повече години, когато привързаността и уважението, вярата в фамилните полезности са били хубавичко основа на живота в България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР