От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., ...

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г.,

От сряда децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в червената зона ще влизат у нас с PCR тест

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 година, които идват от страна в „ алената зона ", се позволяват на територията на България при показване на негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това би трябвало да е удостоверено посредством годен числен Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или на равносилен или подобен документ. Това подрежда министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена през днешния ден.

Ако не показват подобен документ, се слагат под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде прекратена, в случай че лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от идването си в страната.

Припомняме, че до момента се изискваше идващите от „ алена зона " деца от 12 до 18 година, също като възрастните, при влизането в България да дават негативен резултат от проучване, по едно и също време с документ за имунизация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, без значение от зоната, в която попада страната от която идват, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и описът на страните по цветови зони. В „ алената зона " минават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

Вижте цялостния текст на заповедта

Източник: bnt.bg