От 19 ноември България и още шест държави от Източна

...
От 19 ноември България и още шест държави от Източна
Коментари Харесай

България влиза в европейските почасови сделки с ток

От 19 ноември България и още шест страни от Източна Европа се причисляват към европейската почасова търговия с електрическа енергия, което ще обезпечи по-голяма ликвидност на националните им пазари, по-голяма конкуренция и по-ефективно потребление на индустриалните мощности в Евросъюза. Това оповестиха в петък от " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО), който ще е част от тази съгласуваност.

Досега в пазарното обединяване вземат участие 14 страни - Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Норвегия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция и Испания. След десетина дни към тях се причисляват и България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения, а в края на 2020 година би трябвало да се случи и третата вълна на включване в общата европейска търговия с ток.

Интегрираният пазар " в границите на деня “ ще усили цялостния резултат от търговията в този сегмент, а ползата към почасовите покупко-продажби ще се усилва с повишаването на количеството непостоянно произвеждане от възобновими източници, показват от държавния метафоричен оператор.

Търговията покрай времето на доставка, която се предлага от времевия сегмент " в границите на деня ", е от изгода както за участниците на пазара, по този начин и за енергийните системи, допълват от ЕСО.

Общоевропейското свързване на пазарите в границите на деня е основен съставен елемент за реализирането на обединен вътрешен електроенергиен пазар в сходство с европейския целеви модел, показва се още в известието на сдружението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР