От 18 ноември в Перник и околните села въвеждат режим

...
От 18 ноември в Перник и околните села въвеждат режим
Коментари Харесай

Заради водния режим Перник ще остане и без парно от 18 ноември

От 18 ноември в Перник и близките села вкарват режим на водата. Вода ще има единствено в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април идната година. Такъв режим на водата не е бил налаган от 1993 година. Това изясни за Българска национална телевизия инж. Иван Витанов, шеф на ВИК Перник.  Причината е ниското равнище на язовир Студена, който единствен зарежда с питейна вода района. Това е предлагането на ВИК Перник, което общината би трябвало да гласоподава и да реши дали да съблюдава. Предложението е основано на реакциите през 1993 година.
С Топлофикация Перник вървят диалози, те се приготвят за прекъсване на топлоподаването, тъй като ВИК Перник не може да им обезпечи вода. За мен приоритет е питейната вода и покриването на битовите потребности, изясни инж. Витанов.
Селата, които ще бъдат наранени от режима, с изключение на Перник, това са Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец, както и град Батановци, посочи той.
Според инж. Витанов е мъчно да се каже какъв брой семейства ще бъдат наранени от режима на водата в Перник, само че означи, че са под 60 000 индивида.
По думите му детските градини и учебните заведения би трябвало да се запасят със съдове с вода, тъй като ВиК сдруженията не разполагат с подобен брой водоноски. Имахме единствено 2 водоноски, купихме още 3. До момента 4 от тях водоностки обикаляха цяло лято селата, поради огромната суша, изясни инж. Витанов.
На процедура живеещите в Перник и сега през по-голямата част от денонощието са без вода поради многото повреди. 70% от водата в града и покрайнината се губи по улиците от повредите. " За месец август, септември и октомври, съпоставено с предходната година сме имали 70% повече повреди. Това което зависи от нас, вършим - по най-бързия метод оправяме ававриите. Те са за сметка на ВИК сдружението. Мрежата е неверояно амортизирана. ", изясни той.
Режимът обаче може да докара до още повече повреди, предизвести инж. Витанов.
Защо се стигна до тук? " Поради това, че нищо положително не се е случвало във ВИК сдружението в града десетки години обратно ", изясни Витанов, който ръководи сдружението от 2014 година.
Предстои общината да вземе решение по какъв начин тъкмо ще протече самият воден режим, кой какво ще обезпечава, дали ще се одобряват предложенията на ВИК Перник. Има още неясноти, които в скоро време би трябвало да бъдат решени, изясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР