От 18:00 ч. в Конферентната зала на НБ Иван Вазов“

...
От 18:00 ч. в Конферентната зала на НБ Иван Вазов“
Коментари Харесай

Представят книгата „Откачени съботи“ на Елена Пеева-Никифоридис

От 18:00 ч. в Конферентната зала на НБ „ Иван Вазов “ в Пловдив ще бъде показана книгата „ Откачени съботи “ на Елена Пеева-Никифоридис.

За творбатапоетът Николай Милчев споделя: „ Такава комбинация от нюанс, обичай, сетивност, енциклопедичност на предишното и услаждане, от дълго време не бях изпитвал. Разказите са на ръба на описа, есето, очерка и припомнянето, в случай че има подобен род … И не е единствено носталгията, а умеенето да се споделя безхитростно и естествено е най-голямата полезност на книгата “.

Елена Пеева-Никифоридис по специалност е правист. Завършила e юридическия факултет на Карловия Университет в Прага, където получава магистърска степен поМеждународно право. Владеe пет езика. От 30 години живеe в Солун, Гърция.

През 2011 година получава Специалната премия за роман на тематика „ Емигранти “ в състезанието на МФЖ, асоцииран член на ЮНЕСКО, провеждан в Марсилия, Франция. Има две издадени книги: „ Коледно реване “ и „ Книга за Ангел “, (изд. „ Факел “).Под щемпел са сборникът ѝ с новели „ С тил към морето “, както и първата ѝ книга на гръцки език „ Такава е моята Елада “.

Разказът ѝ „ Улица Отечество “ е включен в новия учебник по български език
за чужденци на Нов Български Университети се учи в часовете по „ Родолюбие “ в българските учебни заведения в чужбина.

През началото на 2020 година в Гърция е издадена „ Антология на балканската прозаичност “. Включени са 71 описа на 68 създатели от 12 балкански страни, сред които са Иван Вазов, Елин Пелин, Емилиян Станев, Елена Пеева, Христо Запрянов и Тодор Тодоров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР