От 17 вида у нас само 4 са отровниПри ухапване

...
От 17 вида у нас само 4 са отровниПри ухапване
Коментари Харесай

Змии изпълзяха. Не ги убивайте, законът ги пази

От 17 типа у нас единствено 4 са отровни

При захапване не трябва да се взема антисерум, в случай че не сте алергични

Честите превалявания, избуялите треви и относително невисоките температури са парадайс за змии и кърлежи.

По паркове и всевъзможни полянки може да се види тази пълзяща гад. В часовете до обяд те си търсят интензивно храна. Не са един и два случаите даже на ухапвания. Трябва ли да се опасяваме?

“Нищо няма да ни създадат, в случай че не ги закачаме. Пепелянка може да пропълзи през крайници ти и няма да те клъвне, в случай че не я предизвикаш ”, безапелационен е зоологът гл. ас. доктор Огнян Тодоров, шеф на Природонаучния музей в Пловдив.

Неслучайно от най-дълбока античност змията е почитана. А за античните траки тя е висш господ.

“Точно в този сезон обаче влечугите се задействат. Понеже са студенокръвни, в най-големите горещини се крият, с цел да не прегреят ”, коментира Тодоров. По думите му в България има 17 типа, от които единствено 4 са отровни, 2 от тях са

рискови за здравето -

пепелянката и усойницата

Други рискови типове са котешката змия и вдлъбночелият смок. Неговата отрова обаче не е в предните зъби, а в хранопровода. С нея може да убие само гущер, споделя зоологът. Според него пепелянката и усойницата имат друга биология. Първата живее в по-ниските елементи, а втората - над 700 м надморска височина. Тази граница обаче може да варира според от географските региони. В по-южните елементи на страната пепелянката може да се качи нависоко. Лесно се разпознава - по рогчето в предната част на главата. При нея и усойницата е присъща ромбоидната шарка от горната страна. Смоците пък са по-елегантни и с издължени тела.

“Отровата на пепелянката поразява кръвоносната система. Представлява коктейл от отрови. Докато отровата на усойницата е нервнопаралитична. Това идва от обстоятелството, че се храни най-вече с гущери, а пепелянката - с топлокръвни мишки и бозайници. Нейната отрова е по-концентрирана ”, добавя доктор Тодоров. И акцентира, че и двата типа не заплашват здравето на индивида. “Ако не сте алергични, няма да умрете при захапване ”, споделя той. Дори е противопоказно да се употребява антисерум.

“Ухапване от усойницата и пепелянката провокира вкарване на белтъчни молекули в човешкото тяло и надлежно организмът провокира алергична реакция. Един имунно здрав човек умерено може да преодолее отровата на тези два типа змии без здравна помощ. Ако обаче е алергичен, тогава използването на антисерум е безусловно наложително ”, добавя експертът.

И предизвестява, че потреблението на противоотрова е в допълнение вкарване на белтък, което може да провокира хипералергична реакция, която е доста по-опасна, в сравнение с отравянето от змия. В градски условия няма нищо извънредно да се натъкнеш на влечуги. В Пловдив да вземем за пример

около Марица е

цялостно с водни змии,

които са два типа. Те мигрират до 3 км от водния басейн, в който живеят. Придвижват се по градинките и канализацията. Тези типове не са рискови. Имат защитна реакция, като изпускат смрадлив секрет, с цел да отхвърлен нападателите си.

“Много рядко вършат опит да хапят. Но в случай че го създадат, няма нищо тревожно. Зъбите им са толкоз нежни, че образуват две дребни точици върху кожата ”, изясни доктор Тодоров.
Шефът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров държи в ръцете си змия от типа Голям стрелец.

Мнозина хора обаче изпитват уплахи от змии. Този боязън се насажда още от деца. Прави се, тъй като не се познават типовете. Голяма част от змиите у нас даже не пробват да захапят при прикосновение с индивида. Обикновено когато някой срещне влечуго в гората, се пробва да го убие. В резултат то се пази ”, споделя зоологът, изловил стотици змии по време на образователни практики със студенти. Той твърди, че и усойница, и пепелянка е минавала през крайници му, без да му създадат нищо.

Хората в градовете най-често се паникьосват от водните типове, които са най-разпространени. Но те са потребни земноводни, хранят се с инсекти и жаби. Сред постоянно срещаните е и смокът мишкар. Той също се счита за потребен, тъй като

може да унищожи

цяло гнездо с гризачи

Почти на всички места у нас има змии. В Кресненския пролом са съсредоточени най-вече типове, само че не и като бройка. Там се следи и леопардовият смок - най-красивата европейска змия, която е на ръба на изгубването. В България има и турска боа, само че тя няма нищо общо със страховития тип. Стига до 30 см и живее, заровена в почвата.

Възможността да се следи е съвсем нулева, споделя експертът. Червеницата също е забавна, наподобява като дъждовен червей. Устата ѝ е толкоз дребна, че се храни само с най-дребни мравки.

Специалисти поучават хората, които живеят в къщи, да не оставят вратите и прозорците на приземните етажи отворени през лятото. Има риск змия или смок да се вметнат. Препоръчително е да се косят зелените площи.

Заради зачестили сигнали на жители за видяни змии в кварталите на Сливен, които граничат с вилните зони, преди дни от общинския пресцентър обясниха, че в градската среда най-често се срещат змии от семейство Смокообразни. Според типа си те са дълги сред 60 и 200 см и не са рискови за индивида. За разлика от отровните пепелянка и усойница, които са с оптималната дължина 50-60 см.

Жители на Сливен съобщили, че в региона на Дюлева река в крайния квартал “Дружба ” са попаднали на

рядко срещан у

нас цветен смок

(Elaphesauromates). Този тип е включен в Червената книга на България. Наподобява украсата на пепелянка, само че е с по-голяма дължина на тялото - 180-200 см. Пъстрият смок е предпазен тип и не е рисков и токсичен за индивида. Поради това, че хора го ловят и убиват, неговата популация в България е застрашена.

Биоразнообразието в региона на Сливен и парк “Сините камъни ” край града е наситено с забавни и скъпи типове, които всички жители би трябвало да опазват, с цел да останат за идващите генерации, напомнят от общината.

По принцип всички влечуги от семейство Смокообразни са включени в приложение 3 към Закона за биологичното многообразие и са предпазени от закона. Чл. 38 от този закон гласи: “Забраняват се хващане, ликвидиране, преместване, излагане на обществени места, търговия и други на предпазени скотски типове. За нарушавания от физически лица се постанова санкция от 200 до 5000 лева, а на юридическите лица се постанова глоба от 5000 до 10 000 лв. ”.

Една се свила върху мотор на кола, друга се опънала на тв приемник

При среща с пълзящо, сигнал се подава до националния тел. 112. Тук на помощ идва пожарната или избавителният отряд. Общините всеобщо нямат назначен змиеловец или контракт с компании за прибиране на влечуги, сподели инспекция на “24 часа ”. Превенцията е в постоянното косене на тревни площи и детски площадки. При изобилната влага напролет мъчно се смогва, а съчетано с удобните температури, змийската популация се усилва.

Пет сигнала за видяни змии са получени във великотърновската пожарна от началото на сезона. Две от срещите с влечугите са били в село Леденик, две - в Килифарево, и една в Полски Тръмбеш.

“Добре е змиите да не се закачат, а хората незабавно да се обадят на тел. 112.

След като се хване

със специфична щипка

от подготвени хора, се пуска

в естествена среда

отвън обитаемото място. Змиите са предпазен тип и не би трябвало да се убиват, те по принцип са потребни ”, изяснява Станко Лазов, началник на оперативния център към пожарната в Търново.

“Ние отиваме, с цел да помогнем. Има случаи, когато хората споделят, че са я видели в обещано помещение, само че до момента в който отидем, към този момент я няма. Съветваме, в случай че е в помещение, да затворят вратата и да не влизат вътре ”, добавя Лазов.

Влечугите пропълзяват най-вече в изби и в дворове, не е изключено да се крият и в каменни зидове. Има и рядкости, когато монтьори в автосервиз се натъкнали на змия, свита върху мотора на кола. Охранител в горнооряховска компания пък се оказал очи в очи с пепелянка, опъната върху тв приемника в дежурната стая, описват негови сътрудници.

Не са редки случаите, когато след първичния потрес стопаните унищожават влечугото с мотики, лопати и други подръчни средства, без да уведомяват управляващите и да ги е грижа за естественото равновесие.

“Няма змия, която да нападне без причина. Когато ги настъпиш или ги удариш с кол, стават нападателни ”, споделят експертите.

Четири публични сигнала има до пожарната в Смолян за месец, споделя Цветан Стоилков, началник на “Пожарогасителна и избавителна активност ”.

“Местата, където не би трябвало да бъдат, се обработват с репелент - прахообразно

вещество, което ги

отблъсква с миризма

След дъжд то се отмива и e нужно наново поръсване ”, споделя Стоилков.

Ефикасен е репелент с до 5% камфорово масло. Гранулираният артикул изпуска слаб мирис на камфор, който ги отблъсква. Той не е отровен както за самите змии, по този начин и за домашни любимци. Разпръсква се в региона, който би трябвало да се защищити. 100 г са задоволителни за 10 кв. м, с 250 г в открити пространства може да се посипе линия от 83 м.

Преди време змии изпълзяха от подпорна стена, която е на метри от първите къщи в смолянското село Търън. От всяка цепнатина в 50-метровата стена имаше змийски глави. Две змии са влезнали в кухнята на Христо Кондуров. Пожарникарите се бориха с дни с напастта. Целият регион от стената, която е оборудване към главния път от Смолян за Кърджали, до първите къщи в Търън бе напръскан с репелент.

Най-често сигналите са за водни змии. През май

в двора на детска градина

“Елица ” в Мадан

са уловени

четири усойници

Змиите се появили, до момента в който децата били в постройката. В градината всеки ден човек обхождал региона за змии и други влечуги.

Преди дни в обществените мрежи бе оповестена змия на детска площадка в село Смилян, която преди този момент е била обработвана. Майките в селото настояват, че е била усойница. Специалисти споделят обаче, че става дума за по-тъмната като багра медянка, която е от фамилията Смокови - предпазена и безобидна. (24 часа)

Млад мъж стигна до реанимацията след захапване от пепелянка

Не правете опит да изсмуквате отровата и не пристягайте крайници, поучава доктор Виолета Пашова от Велико Търново

ДИМА МАКСИМОВА

Три са случаите на ухапани от змии тази пролет във Великотърновско. Мъж и жена пострадаха през май в Горна Оряховица - клъвнати са от неотровни змии евентуално смокове. 26-годишен обаче е лекуван в реанимацията на търновската болница, откакто преди дни е ухапан от пепелянка. Мъжът потърпевш от отровното влечуго в близко село и незабавно е потърсил лекарска помощ. Получил е лекуване с противозмийски серум. След 2 дни е изписан от реанимацията на 31 май клинично здрав във връзка с отравянето, споделиха лекарите.
Специалисти поучават при захапване от змия да се търси неотложно лекарска помощ.

Преподавател от Центъра за поддръжка за личностно развиване в Горна Оряховица бе ухапан от влечуго, до момента в който разчиствал междублоковото пространство на ул. “Мано Тодоров ”. Мъжът в началото не схванал.

Помислил, че се

е убол на бодил

По-късно забелязал зачервяване и точици от змийските зъби. На идващия ден потърсил здравна помощ. Поставена му е инжекция със специфичен серум. Тъй като нямал признаци на интоксикация, се допуска, че влечугото не е отровно.

В средата на май змия ухапа млада майка на поляна край детска площадка в кв. “Пролет ”. Жената излязла да разноски 3-месечното си бебе и кучето. Нагазила в тревата, само че усетила мощна болна в левия крайник. Раната също е обработена в незабавна помощ. Вероятно е настъпила смок.

Според единствения токсиколог във Великотърновско доктор Виолета Пашова не може да се каже, че случаите са повече от нормално. Имало е години и с повече ухапани от змии. В 30-годишната процедура

няма случай на

умрял от

змийска отрова

“Нашите отровни змии не са толкоз отровни като тропическите. Теоретично захапване от пепелянка може да аргументи гибел. Зависи дали за първи път в сезона е клъвнала. Отровата се образува в слюнчените жлези и влечугото я употребява за самозащита. Напада, когато се почувства застрашено ”, споделя лекарката и поучава, щом видим змия, да се опитаме да избегнем по-близка среща.

Най-разпространените типове в региона са смок, водни влечуги, пепелянка. По-рядко срещана е усойницата. В случай че човек не я е видял и е бил ухапан от пепелянка, раната наподобява доста типично - две точковидни рани на разстояние към 1 см.

“Обикновено има болежка на мястото, зачервяване, може да стартира задръжка на течности - лимфостаза. Може да се получи инфекциозен развой и да има болежка и по съдовете на изумения крак.

Може да се появят

уголемени лимфни

възли,

и то много бързо - в границите на час след случая ”, споделя лекарката.

При захапване от отровна змия признаците са: общо неразположение, гадене, повръщане, разстройство. На по-късен стадий се появяват белези за разрушение на алените кръвни телца - хемолиза. Може да има белези и на засягане на нерви, да вземем за пример втурване на клепача на окото.

“Всичко е самостоятелно, зависи какъв е съставът на съответната отрова и дали е отделена за първи път, или във времето е имало предшестващо захапване ”, добавя доктор Пашова. Ако се потърси лекарска помощ в точния момент, не остават трайни увреждания за пациентите.

“При тропическите змии, с каквато патология не съм се срещала, от време на време може да се стигне до ампутация на крак. Те са доста по-отровни ”, изяснява токсиколожката.

Хората би трябвало да се опитат

да движат по-малко

крайника, който е

ухапан, с цел да не се

разнася отровата

Да промият раната с подръчни средства и да потърсят помощ. Лекарката споделя, че не трябва да се пристяга ръката или кракът, както и да се прави опит да се изсмуква отровата.

“Може да се направи някаква компресираща превръзка над мястото. Важно е да не е толкоз мощно пристягането и да не остава доста дълготрайно време ”, споделя доктор Пашова.

Идея: таралежи против влечугите в дворовете на детските градини

Нестандартна концепция върви в общинската администрация в Горна Оряховица, откакто през май имаше два случая на ухапани от змии в града.

“Защо да не разселим таралежи в дворовете на детските градини като предварителна защита ”, хрумнало на чиновниците. Така хем децата щели да им се радват, хем ще ловят змиите, в случай че пропълзят до площадките.
Таралежите биха избавили неголеми райони от влечугите.

Еколозите обаче считат, че бодливите бозайници няма да се задържат в забавачките, а бързо ще намерят метод да се върнат в естествената си среда.

Паметливи напомнят, че преди повече от половин век точно таралежи разчистиха от змии терените, където изникнаха Слъчев бряг и Златни пясъци. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР