От 17 май (вторник) от 16:30 ч. по БНТ 2

...
От 17 май (вторник) от 16:30 ч. по БНТ 2
Коментари Харесай

Започва историческата поредица „Константин Философ“ по БНТ 2

От 17 май (вторник) от 16:30 ч. по Българска национална телевизия 2 стартира 6-серийния исторически филм „ Константин Философ “. В основните функции феновете ще видят Руси Чанев, Марин Янев, Наум Шопов, Ицхак Финци, Велко Кънев, Рашко Младенов, Георги Черкелов, Невена Коканова, Любомир Кабакчиев и други.

Епизодите на кино лентата „ Константин Философ “ са под заглавията: „ Солунското знамение “, „ Душата на езика “, „ Изборът “, „ При сарацините “, „ В началото бе словото “ и „ Повикът на кръвта “.

В центъра на сюжетната линия е обликът на Константин Философ – мъдрец, посланик и просветник от 9-ти век. В разцвета на ромейската цивилизация той улавя признаците на крах и планува бъдещата роля на славянството. Още преди Ренесанса той стига до концепцията за тъждество сред хората без значение от езика и националната принадлежност. Делото на Просветителя става неуправляемо за политиците. Азбуката, замислена като обединител на младия народ, става негова мощ. Заедно с брат си Методий, Константин приел от папата в Рим върховен отшелнически ранг и името Кирил. Той основава славянската писменост и книжовност, върху основа на която се развива славянската просвета.

Режисьор на лентата е Георги Стоянов и е по сюжет на Никола Русев. Оператор е Христо Тотев, а музиката е композирана от Симеон Пиронков.

Гледайте 6-серийния исторически филм „ Константин Философ “ на 17 май (вторник) от 16:30 ч. по Българска национална телевизия 2

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР