От 17 години всяко лято хиляди български студенти стягат куфарите

...
От 17 години всяко лято хиляди български студенти стягат куфарите
Коментари Харесай

Над 5000 наши студенти заминават на лятна бригада в САЩ

От 17 години всяко лято хиляди български студенти стягат куфарите си и отпътуват на бригада в Съединени американски щати. Без значение с каква цел потеглят - да пътешестват, да основат нови другарства, да спестят пари или да обменят опит, времето, прекарано там, ги учи на автономия, организираност, труд, само че най-много уголемява светогледа им, написа 24 часа.

Повечето от заминаващите се връщат, и то освен един път, а има и такива, за които Европа се оказва по-привлекателна. Около 5500 студенти ще минат на визово изявление през американското посолство за тазгодишния сезон на програмата Work and Travel. 

Над 90% от явилите се вземат виза,  споделиха от посолството. Това значи, че над 5000 наши студенти ще заминат това лято, с цел да осъществят своята американска фантазия. Първите потеглят след към 2 седмици.

Реалната численост ще е ясна при започване на юли, когато съвсем всички към този момент ще са отпътували. По предварителни данни на компаниите за продан, които провеждат заминаванията, броя им ще е към 6000. В последните години има и растеж сред 10 и 15% на искащите да заминат, споделя Румяна Стоименова, управител на WAT програмата в Usit Colours.

Най-желани дестинации обичайно остават Аляска и щатите по Източното крайбрежие, където е Атлантическият океан, като Масачузетс, Ню Джърси, Вирджиния, Вашингтон - федерален окръг Колумбия, Делауер и Мериленд.

В последните години неочакван интерес има и към щатите, които се намират в по-вътрешните елементи на Съединени американски щати, като Уисконсин, Юта. Минималното възнаграждение на час е 7,25 Щатски долар, което е измежду най-ниските, само че разноските за квартира и храна са доста малко, като в множеството случаи даже самите работодатели ги обезпечават. Освен това доста от тях оферират възнаграждение над минималното, което надвишава 10 Щатски долар на час. Организират на студентите и разнообразни събития, тематични празненства, групови визити на забележителности, разходки, игри, което им разрешава да се срещнат с повече хора, както и да усетят повече американската просвета.

Най-високото минимално възнаграждение от 12,5 $ на час в Съединени американски щати е в столицата Вашингтон. Там обаче разноските за наем, сметки, превоз и храна са също измежду най-високите, по тази причина ставката не трябва да притегля студентите, преди да са ревизирали какви ще са

спомагателните им разноски Същото е и ситуацията в Калифорния и Провинстаун, където е едно от най-популярните места за бригада - Кейп Код. Там заплащането доближава и 14 Щатски долар на час, само че разноските единствено за квартира са сред 200 и 400 Щатски долар, като намирането им също е доста мъчно. В обичания на множеството студенти Ню Йорк ситуацията е същото. Той си остава измежду наложителните места за екскурзия обаче. 

Още по тематиката четете тук.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР