От 17 до 19 ноември есенното издание на един от

...
От 17 до 19 ноември есенното издание на един от
Коментари Харесай

ХХIII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ започва във Варна

От 17 до 19 ноември есенното издание на един от най-големите фолклорни конгреси край морето ще изпъстря Grand Mall с изявите на млади гении. Вход свободен!

Организатори на форума са продуцентска компания „ Сънрайз Маринов “ и фолклорна телевизия „ Сънрайз Мюзик “ с изключителната поддръжка и партньорството на Grand Mall - най-големия търговски център във Варна. „ Фолклорен изгрев “ по традиция е под патронажа на кмета на регион “Младост ” във Варна Христо Христов и се реализира с поддръжката на Фонд “Култура ” на Община Варна. Изпълнители и групи от разнообразни области на страната идват за фестивала, който се наложи през годините като почитан фолклорен конгрес.

„ Фолклорен изгрев “ е фестивал със спортен темперамент за реализатори от разнообразни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и възпитаници от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални учебни заведения по фолклор и музика, студенти и самодейци от национални читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора показва солови реализатори и групи в 5 съществени посоки: вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Председател на журито е акад. Милчо Василев – живописен началник на Фолклорен отбор към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още проф. д. изк. Лозанка Пейчева - музиколог, етнолог и специалист в отдел “Фолклористика “ към Българска академия на науките, проф. доктор Тодор Киров - учител в АМТИИ - Пловдив, маестра доктор Ваня Монева - учител в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ и диригент на хор „ Ваня Монева “, маестро доктор Димитър Христов - диригент на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио и учител в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, доктор Данислав Кехайов - национален артист и шеф на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър, странджанската певица Златка Ставрева и Юлиян Станев - хореограф и основен живописен началник на Ансамбъл “Варна ”.

Водещи на събитието са Снежана Георгиева и доцент Венци Димов.

Началото на състезанието е в петък, 17 ноември, в 8:00 с присъединяване на инструменталистите от ОУ „ Антон Страшимиров “ – Варна, Хуманитарната гимназия (СУ за ХНИ " Константин Преславски " ) и НУИ „ Добри Христов ”. Официалната гала по откриването стартира в 11:00 с присъединяване на фолклорния  отбор на Националното учебно заведение за изкуства „ Добри Христов “- Варна. След това на сцената ще се качат групите и солистите на двете варненски учебни заведения, както и възпитаници от фолклорните паралелки в страната. В събота ще се изявяват децата и учениците от детски градини, общообразователни учебни заведения, школи, читалища и други. А в неделя са носителите на традицията във фолклора ни - групите за достоверен фолклор от възрастовата група над 19 години. Тогава ще забележим и изпълнителите от жанра на старите градски песни и шлагери. В края на фестивалния ден, след концертните участия на гостите на фестивала, в 18:30 ще бъде оповестено класирането на всички реализатори и ще бъдат връчени премиите на фестивала.

Зрителите могат да следят конкурсните осъществявания всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Вход свободен! Място: Grand Mall, равнище 2.

Фестивалът се организира с поддръжката на верига супермаркети “Булмаг ”, комплекс “Барите ”, СБР “Термал ”, “OLA - Taste of Med ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР