От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки

...
От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки
Коментари Харесай

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември


От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки през уеб страницата на Националното ТОЛ ръководство и мобилното приложение, съобщи неговият шеф Антон Антонов. Той добави, че до края на годината ще бъдат конфигурирани 500 терминала за самообслужване, които ще са ситуирани най-вече по бензиностанциите на пътната мрежа.

По думите му ще има опция и за закупуване на каса. В този случай не е належащо да се пази разписката, сподели Антонов пред БНР и изясни, че колата ще бъде разпозната единствено по регистрационния номер.

Той обаче предизвести, че в системата не е планувано връщане на винетка при сбъркан номер.

"Започваме превръщане на хартиените винетки към електронни от 17 декември. Това ще е налично от уеб страницата ни. Единственото изискване е да не отлепяте хартиената винетка до нейното приключване ", сподели Антонов. По думите му няма да има санкции за хората, които не са преобразували хартиената си винетка в електронна.

Около 650 чиновници на ТОЛ ръководството ще реализират инспекциите на пътя в цялата страна, означи още Антонов. Те ще покрият цялото денонощие - ще работят на три смени по 8 часа. Този ТОЛ надзор ще стопира водачите, само в случай че имат неплатена пътна такса. Той уточни и какви санкции се разискват сега:

"Даваме улеснение на водача – при възнаграждение на обезщетителна такса. За леките коли до 3,5 т. е в границите на 70 лева Тази такса може да се заплати на място с дебитна или кредитна карта, пари в брой няма да се одобряват. Ако нямате опция за възнаграждение на място, ще се издаде акт за нарушаване, с който имате 14-дневен период да си платите тази такса. Ако в период не се заплати обезщетителната такса, се издава наказателно разпореждане, санкцията при което е в пъти по-голяма – към 300 лева "

Служители на Агенция "Митници " ще стопират коли без винетки и на границата. Агенцията ще е последната инстанция, която ще постанова санкциите, сподели Антон Антонов и акцентира, че се цели събираемостта на санкциите да е над 90-95%.

Предвижда се още колата да няма опция да мине на механически обзор преди да е платила винетната такса.

Освен досегашните винетки, ще има и уикенд винетки, която ще коства 10 лева - тя ще е годна от петък от 12 часа до неделя 23.59 часа.

От Националното ТОЛ ръководство чакат покачване на приходите от винетки.

"След 16 август 2019 в действие ще влезе ТОЛ системата. В момента се поставят към 300 камери, които ще дефинират какъв тип е транспортното средство, какъв брой са осите му и на момента ще знаем каква цена ще би трябвало да му се наложи. Ще има два разновидността за възнаграждение - единият е посредством закупуване на маршрутна карта - тя ще се дава от място до място, докъдето пътува. Другият разновидността е да си купят бордово устройство, което още веднъж ще съдържа всички тези данни - тонаж, брой оси и така нататък Отделно с камерите ще съпоставяме дали подадените от тях данни дават отговор на истината ", обясни той.

По думите му към момента в развой на разискване е каква част от пътищата в страната ще влязат в ТОЛ системата. В началото на декември ще има изясненост за това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР