От 17 часа днес, 28 септември, Йоанна Елми ще бъде

...
От 17 часа днес, 28 септември, Йоанна Елми ще бъде
Коментари Харесай

Йоанна Елми представя във Варна дебютния си роман „Направени от вина“

От 17 часа през днешния ден, 28 септември, Йоанна Елми ще бъде специфичен посетител на Регионална библиотека „ Пенчо Славейков “ – Варна. Любителите на актуалната българска литература във Варна ще имат опция да се срещната с писателката в креативната атмосфера на отдел „ Изкуство “.

Младата писателка ще показа дебютния си разказ „ Направени от виновност “ – книга, която от излизането си през 2021 година до момента носи на авторката си многочислени номинации за литературни награди. Варненските читатели ще имат опция да чуят повече за романа на Йоанна Елми, историите от Прехода и премълчаните компликации, през които героите от книгата минават.

Йоанна Елми е писателка и журналистка, едно от водещите имена на младата българска литература и журналистика. Пише за самостоятелните медии „ Тоест ”, „ ВИЖ ”, „ Дойче Веле ” и други. Живее сред България и Съединени американски щати. Завършила е британска лингвистика и интернационалните връзки в Париж, както и политически връзки в Амстердам.

Първият ѝ разказ „ Направени от виновност ” е притежател на премията „ Южна пролет ” за дебют и е номиниран за премиите на Портал „ Култура ”, „ Перото ” и „ Хеликон ”. „ Направени от виновност ” е книга за поколението на „ родените свободни ” след 90-те, за емиграцията на Запад, носталгията, домашното принуждение и вярата за по-добро бъдеще. Предстои да излезе на немски, нидерландски и други

От 2023 година Йоанна е част от портфолиото на известната литературна организация RCW, позиционирана в Лондон и работеща с създатели като нобеловите лауреати Казуо Ишигуро и Олга Токарчук.

През тази година авторката показа България в литературната стратегия на Международния панаир на книгата в Лайпциг, дружно с Георги Господинов. Това е първото присъединяване на България от 1999 година насам.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР