От 17 август Агенцията по заетостта, чрез своите дирекции „Бюро

...
От 17 август Агенцията по заетостта, чрез своите дирекции „Бюро
Коментари Харесай

Бюрата по труда предлагат помощи за работодатели и безработни

От 17 август Агенцията по заетостта, посредством своите дирекции „ Бюро по труда “, предлага финансова поддръжка на работодатели и регистрирани безработни. Това стана допустимо, откакто през миналата седмица министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров утвърди преразпределение на средствата сред стратегиите и ограниченията за поощряване на заетостта от Националния проект за деяние по заетостта за 2022 година

С пренасочените средства може да се субсидира заетостта на близо 3100 безработни лица, включително към 450 безработни с трайни увреждания, 840 дълготрайно безработни, 430 безработни над 50 годишна възраст, 300 младежи за интервал от 3 до 24 месеца, според от програмата или мярката, в чийто обсег и целева група попадат.

Една част от преференциите са ориентирани към работодатели, оповестили в бюрата по труда свободни работни места. Те могат да получат финансиране, в случай че от ориентираните регистрирани безработни одобрят лице (представител на целева група) по стратегия или мярка, за която бюрото по труда разполага със свободни средства за нов контракт.

Агенцията по заетостта дава и финансова поддръжка с цел да подтиква подвижността или предприемачеството на безработните лица. Те могат да получат средства за осъществявани ежедневни разноски за междуселищен превоз до и от работното място, както и за вдишване на квартирни и други разноски при започване на работа в обитаемо място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. Стартирането на личен бизнес може да бъде подкрепено въз основа на утвърден бизнес план посредством приемане едновременно на полагащите се парични компенсации при безработица или възобновяване на направени разноски до 4000 лева за пускане на бизнеса. И при двете ограничения се дават и други съпътстващи старта услуги.

Всяко бюро по труда разполага със средства по част от стратегиите и ограниченията, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните благоприятни условия за кандидатстване по тях са оповестени на интернет страницата на Агенцията по заетостта, в графа „ Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те районни служби по заетостта в обособени подрубрики надлежно за работодателите и за безработните лица. Работодателите аплайват посредством подаване единствено на заявка-спецификация за свободно работно място и декларация по пример и се утвърждават по реда на постъпването им до привършване на финансовия запас по съответната стратегия или мярка.

Свободните средства са оповестени и на осведомителното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и цялостна информация за опциите, реда и изискванията за даване на преференциите.

Предлаганият инструментариум включва огромно многообразие от интервал, тип и размер на субсидиране, като съответните параметри на финансовите тласъци по обособените стратегии и ограничения се дефинират в годишно одобрявания Национален проект за деяние по заетостта.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР