От 17:00 часа утре в зала Хасково“ ще бъде представен

...
От 17:00 часа утре в зала Хасково“ ще бъде представен
Коментари Харесай

Кога ще бъде премиерата на филма „Непокорните Шишмановци“?

От 17:00 часа на следващия ден в зала „ Хасково “ ще бъде показан филмът „ Непокорните Шишмановци “ от Община Хасково и Регионалният исторически музей. Документалният филм е част от поредицата „ Загадки и истории в музея “ , направена по план РЕВИТА. Входът е свободен.

Няколко генерации историци се пробват да изследват и попълнят белите петна в историята на огромния Шишманов жанр . Как Шишмановци от всички краища на страната са свързани между тях – това споделя една остаряла легенда, излъчена от потомство на потомство сред потомците на рода. Наследници на оживелите боляри от царството на последния български цар Иван Шишман, пазители на свещените мощи на заточения в Родопите Патриарх Евтимий, Шишмановци се трансформирали в будители за национално възобновление, а по-късно, в края на XIX век, и в директни участници в национално-освободителното дело . Възрожденската история на Хасково е обвързвана с личността на един от тези радетели за българското–местния отличник и покровител Христодул Вълчев Шишманов.

Филмът „ Непокорните Шишмановци “ е отдаден на създателите на град Хасково през Възраждането–Шишмановия жанр. Негов режисьор е Николай Скерлев , сюжетът е на Веселина Узунова , а музиката на Данаил Петков .

Специални посетители на събитието ще бъдат дамите от ЖНХ „ ЗОРА-ЗОРНИЦА “ с диригент Иванка Топузова от НЧ „ ЗОРА-1982 “ и Даниел Христов, от класа на Иванка Топузова.

Събитието се осъществя по план BGCULTURE-1.001-0019-C01 РЕВИТА с поддръжката на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 посредством Програма РА 14 „ Културно предприемачество, завещание и съдействие ”, Резултат 1 „ Подобрено ръководство на културното завещание “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР