Иран използва арести и сплашване, за да спре семействата да отбелязват смъртта на протестиращите

...
От 16 септември иранските власти използват арести, смъртни заплахи и
Коментари Харесай

От 16 септември иранските власти използват арести, смъртни заплахи и директни атаки, за да попречат на семействата да празнуват годишнините от смъртта на техни близки, убити по време на протестите "Жена, живот, свобода". Целта е тези възпоменания да не доведат до нови антирежимни демонстрации в цялата страна.

Иранските власти проучваха датата 16 септември от месеци. Именно на този ден през 2022 г. 22-годишната Махса Амини почина, след като беше арестувана от моралната полиция на Ислямската република. Смъртта й даде началото на движение от протести, което дълбоко разтърси иранското общество.

Докато страната остана сравнително спокойна на годишнината от смъртта на Амини, всеки ден оттогава отбелязва годишнината от смъртта на протестиращ, убит от иранските сили за сигурност по време на първи демонстрации. Семействата на тези, които са загубили живота си, съобщават за домашни арести, заплахи и призовки в нещо, което изглежда като опит на режима да заглуши всички онези, които искат да почетат смъртта на любим човек.

Семейство Хейдари искаше да отбележи смъртта на Джавад Хейдари, 40-годишен протестиращ в Казвин, град на 150 км източно от Техеран. Той беше убит от иранските сили за сигурност на 22 септември миналата година. В четвъртък, 21 септември, ден преди годишнината от смъртта му, конвой от автомобили на силите за сигурност се спусна в селото на семейството му. Силите за сигурност прекъснаха пътищата, водещи до селото и до гробището, където е погребан Хейдари. Интернет връзката на селото също беше прекъсната. Силите за сигурност стигнаха дотам, че атакуваха дома на семейство Хейдари със сълзотворен газ и бойни патрони.

Видеоклипове, заснети в къщата, показват членове на семейството, включително деца, ударени от сълзотворен газ.

В гласово съобщение, публикувано в X (бивш Twitter), член на семейството каза, че няколко от роднините на Хейдари, включително майка му, са били откарани в болница, когато властите са позволили на линейки да влязат в селото след блокада, продължила няколко часа. Същият източник каза, че двама от братята на Хейдари и баща му са арестувани.

„Другото ви дете ще свърши в гроба до това, което умря“

Атаката срещу дома на Хейдари е най-шумната реакция на режима от началото от планираните възпоменания за убитите миналия септември. Но през последните дни много семейства, които бяха обявили в социалните медии, че ще организират церемонии в памет на убитите членове на техните семейства, отмениха възпоменанията.

В чат на живо на X, който FRANCE 24 успя да слуша до няколко членове на семействата на различни протестиращи разказаха за натиска и заплахите, на които са били изправени.

Един обяснява: 

„Силите за сигурност се обаждат или привикват членове на семейството, включително далечни братовчеди, за да ни заплашват и оказват натиск върху нас.“

Друг добави:

„Казват ни, че ако нещо лошо се случи на някой от роднините ни, вината ще бъде наша . Или ще кажат: „Другото ви дете ще свърши в гроба до това, което е починало. Детето ви ще бъде погребано до баща си или майка си, ако отидете на гробището през следващите дни.“

Друг участник в чата на живо каза, че силите за сигурност са спирали деца на седемгодишна възраст на улицата и са ги заплашвали да предадат съобщението на семействата им.

Друг каза: 

„Самите семейства не се страхуват от смъртта, но силите за сигурност заплашват да убият далечни членове на семейството или хора, присъстващи на възпоменателните церемонии. Семействата не могат да поемат риска и отменят церемониите."

Семействата на високопоставени „мъченици" са набелязани 

Сред семейства под заплаха е това на Ника Шакарами, една от най-известните „мъченици“ на протестите, която беше убита на 17-годишна възраст. Нейни роднини казват, че са отменили планирана възпоменателна церемония, след като служители предупредиха майка й, че ще бъде арестувана, ако тя отиде до гроба на дъщеря си. Лелята на Шакарами, с която тя живеела, получила инсулт в резултат на този силен натиск, каза семейството.

Семейството на Хадис Наджафи, друга протестираща, чието име стана известно, след като тя беше убита от полицейска пушка, също съобщава, че получава заплахи. Няколко членове на семейството й бяха арестувани на 15 септември, след което освободени. 22-годишната Наджафи публикува видео в социалните медии, в което заявява: „Участвам в тези демонстрации, така че след няколко години, когато погледна назад, да съм щастлива и да видя, че всичко се е променило“.

Семейството на 22-годишната Ханане Киа, която беше убита на 21 септември миналата година по време на протест в Ношахр в Северен Иран, също е претърпяло очевидно сплашване. Нейният баща, майка и 15-годишната сестра Хелия бяха арестувани на 27 август и освободени три седмици по-късно.

Най-малко 537 демонстранти бяха убити по време на протестите срещу режима през 2022 г. Силите за сигурност също раниха хиляди демонстранти и арестуваха най-малко 90 000 души, според официалните данни.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР