От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците

...
От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците
Коментари Харесай

От понеделник, 16 октомври: антибиотици и лекарства за диабет само с е-рецепта

От 16 октомври 2023 година медикаментите за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите единствено по електронен път.

Измененията в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са оповестени в днешния " Държавен вестник " и влизат в действие от понеделник идната седмица. 

Причините за измененията са попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства, се посочваше в претекстовете на министъра на опазването на здравето към оферти план за промени.

Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно опазване на здравето, чиято стратегическа цел е подобряването на публичното здраве, обезпечаване на достъп до медикаменти, повишение на успеваемостта и понижаване на разноските на здравните услуги. 

С смяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули, което би заплашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.

Първоначално се очакваше електронното изписване на лекарства за диабет и антибиотици да влезе в действие от 1 октомври. Въвеждането на електронната рецепта трябваше да бъде съобразено и с условия на Министерството на електронното ръководство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР