От 16 май до 15 юли 2019 г. Българският културен

...
От 16 май до 15 юли 2019 г. Българският културен
Коментари Харесай

"Две сватби" на Златю Бояджиев сред творбите в уникална изложба в Париж

От 16 май до 15 юли 2019 година Българският културен институт ще показа за първи път за необятна аудитория част от художествената сбирка на Министерството на външните работи и Посолство на Република България в Париж. Изложбата ще бъде необичаен късмет да бъдат забелязани творби на изкуството, част от интериора на чудесната постройка от средата на ХIХ век във френската столица, в която през днешния ден се обитава българското посолство.

Селекцията ще покаже творби на едни от най-интересните и значими художници в българското изкуство като Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Димитър Казаков - Нерон, Найден Петков и други Куратор на изложбата е Надежда Джакова.

Златю Бояджиев рисува " Две сватби " през 1970 година в Париж, особено за заседателната зала на българското посолство, където понастоящем се намира картината. Сватбата е доста постоянно срещан сюжет в неговото творчество. Картината изобразява две сватби - мюсюлманска и християнска, а селото над което паралелно с планините се издигат по едно и също време минаре, църковна камбанария и вековно дърво припомня в действителност една колкото гротескна, толкоз и блага метафора на Родината в цялата й етнографска хубост.

Всяка от картините е спомен за едно друго време. Личен роман. Интимно чувство за град, време, място и съдбовност. Множество разкази, обединени от цвета на земята, която ги свързва.

Изложбата се провежда под патронажа и със съдействието на Посолството на България във Франция в границите на честването на 140 години от определяне на дипломатически връзки сред двете страни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР