От 16 август до 5 септември 2022 г. ул. Любен Каравелов

...
От 16 август до 5 септември 2022 г.
ул. Любен Каравелов
Коментари Харесай

Втори Международен Салон на Наивистичното Изкуство във Варна

От 16 август до 5 септември 2022 година

ул. „ Любен Каравелов " № 1 в залите на ГХГ „ Борис Георгиев ", гр. Варна

Над 150 произведения на повече от 77 художници-наивисти от 17 страни от Европа, Южна и централна Америка, Австралия гостуват за пръв път на град Варна, селектирани за присъединяване във Втория Международен Салон НАИВ България 2022, който бе открит по-рано тази година - на 1 юни 2022 година в София, като логическо продължение на Първия подобен салон от 2021 година За гостуването във Варна в залите на общителните домакини Градска Художествена Галерия са подбрани малко повече от половината от всички участващи произведения в тазгодишния Салон НАИВ. Своеобразният фестивал с истинска и неповторима стилистична самостоятелност от достоверни творби, изпълнени с маслени, акрилни бои или в смесена техника върху платно, дърво, както и статуи от дърво, керамика, подтиква сетивата ни за наслада от живота с гуляй от цветни истории, в които има забавление, смелост, романтика и магия. Арт наив е жив, активен феномен в световната художествена просвета през днешния ден. Наричат го още „ изкуство на святото сърце ", „ изкуство на инстинкта ", " необработено ", „ съвременен неопримитивизъм ", „ свободно от догми ". Тези избрания акцентират неговата емоционалност и спонтанност. Специфичното при Арт наива е, че е воден от общото чувство за жизненост, а не от избрани хрумвания и възгледи и е с разпознаваемо достоверно авторско стилизиране на облика. Често следим романтизъм и носталгия по човешки полезности и добродетели от време, надалеч от битието на феновете на този род. Тук става дума за характерни архетипи, следени даже в ранно-християнските фрески, за завръщане към показа, които се коренят още в ранно детство. Можем да разпознаем една обща заобленост на формите, опростяване на нещата, като в детска рисунка, бляскавост на цветовете, като това в целостта си провокира възприятие за обич и доброта.

Сред създателите, творящи в тази стилистика са и редица художници с академично обучение, което прибавя към творбите и високо професионално техническо осъществяване. Сред българските участници има създатели отличени със международни награди. Сред тях се открояват Николай Стоев (двукратен притежател на премията Prix Suisse et Prix d`Europe в Морж, Швейцария, и притежател на специфичната премия на Биеналето на хумора в изкуството в Толентино, Италия) и Росен Рашев – Рошпака (носител на Голямата премия на Музея на наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия). В скулптурата се отличава Мариела Димитрова – Мара със своите нетрадиционни пластики-картини и Изабел Немечек.

В днешното време, когато рационализмът в живота е преобладаващ, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема особено място. Това се дължи на неповторимата дарба на художниците да потопят човек в свят на равнодушие, доверчивост и духовна непорочност. Произведенията им са изпълнени с това, което от време на време липсва в множеството други области: неподправено доброжелателно въодушевление. Без да се въздействат от традициите на изкуството, тези художници разчитат на персоналния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и фантазиите си. Темите, които те избират, постоянно са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични мотиви, само че също по този начин обгръщат политически, исторически и обществени проблеми, да не приказваме за фантастични, утопични светове. По този метод наивните художници се отличават с истинска и неповторима стилистична самостоятелност.

Наивистичният жанр се отличава с лекост, ярки цветове, детски взор към света, необременен от университетски правила. Наивизмът е самобитен празник на живота, приятност за сетивата, от която имаме потребност като фина арт терапия. Светът се върти, само че човечеството се вълнува от едни и същи неща: обич, благополучие, възхита, екстаз, любознание...

Вторият Международен Салон НАИВ В България 2022 ще бъде показан във Варна онлайн от 16 август до 5 септември 2022 година на ул. „ Любен Каравелов " № 1 в залите на изложба в залите на ГХГ „ Борис Георгиев ", гр. Варна. Посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята измежду тях сред 10 и 18 часа от вторник до неделя.

Всички участващи произведения към този момент могат да бъдат прегледани и онлайн на следния линк към формалния уебсайт на Aрт Галерия Le Papillon -
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР