От 15 ноември започва постът преди празника . Според Устава

...
От 15 ноември започва постът преди празника . Според Устава
Коментари Харесай

Започва Рождественският пост

От 15 ноември стартира постът преди празника. Според Устава на БПЦ Коледният пост е втори по своята дълготрайност след Великия пост.
Той е четиридесетдневен и не е по този начин непоколебим като Великия и Богородичния пост, като е сходен на Апостолския - Петровия. Постът стартира от 15 ноември и приключва на 24 декември.
 Пости 2020: Кога се пости през годината Пости 2020: Кога се пости през годината
Постът e интервал на възпиране от избрани храни в някои религиозни обичаи. Ограничаването не е тип диета, а метод за пост...
В навечерието на поста се означават Рождественски заговезни - с взаимно помилван и заговяване, с диалози и основаване на настройка за встъпване в идния пост, отдаден на славното Христово Рождество.
През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември в това число се употребява единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост, без сряда и петък, се позволяват безгръбначни животни - охлюви, миди, октоподи и други, които също се одобряват за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се употребява и риба.
Човек, който се готви за изповед и Свето Причастие, е належащо авансово да посочи с изповедника си метода и степента на постене. Който е болен или има хронични болести, безусловно би трябвало да се посъветва с изповедника си, като му заяви и мнението на лекаря, оповестява на страницата си Светия Синод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР