От 15 май влиза в сила нова максимална цена за

...
От 15 май влиза в сила нова максимална цена за
Коментари Харесай

Разговорите към ЕС поевтиняват от 15 май

От 15 май влиза в действие нова оптималната цена за всички интернационалните повиквания и SMS в границите на Европейски Съюз. В резултат на това, потребителите, които се обаждат от своята страна към друга страна от Европейски Съюз, ще заплащат не повече от 19 цента на минута с Данък добавена стойност и 6 цента за SMS известие с Данък добавена стойност, оповестиха от Европейската комисия.
След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 година тези нови тавани на цените за интернационалните телефонни повиквания и известия в Европейски Съюз са част от измененията на разпоредбите за далекосъобщенията.
" Таваните на цените за повиквания в границите на Европейски Съюз са съответен образец за това по какъв начин цифровият обединен пазар влияе върху всекидневието на хората. Всъщност построяването му е породило 35 нови цифрови права и свободи. В общ проект новите правила в региона на далекосъобщенията ще оказват помощ на Европейски Съюз да отговори на възходящите потребности от съгласуваност на жителите и ще подтикват неговата конкурентоспособност ", разяснява Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за единния дигитален пазар.
" След премахването на таксите за роуминг през 2017 година в този момент Европейски Съюз подхваща ограничения против прекалено високите такси за трансгранични повиквания от родината. Благодарение на тези две дейности европейските консуматори към този момент са изцяло предпазени от шокови сметки за повикванията към който и да било европейски номер, без значение дали вкъщи или в чужбина. Това е едно от многото съответни достижения на цифровия обединен пазар ", изяснява Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество.
Новите правила целят да преодолеят забележителните разминавания в цените, които съществуваха по-рано сред страните в Европейски Съюз. Обичайната цена на повикване в Европейски Съюз от стационарен или мобилен телефон беше приблизително три пъти по-висока от нормалната цена за национално повикване, а нормалната цена за изпращане на текстови известия в Европейски Съюз беше над два пъти по-висока от националната цена. В някои случаи нормалната цена за повикване в границите на Европейски Съюз може да бъде до 10 пъти по-висока от нормалната цена за национални повиквания.
Според ново изследване на Евробарометър за интернационалните диалози четирима от всеки 10 интервюирани - 42% са се свързали с някого в друга страна от Европейски Съюз през миналия месец. 26% пък са употребявали стационарен телефон, мобилен телефон или SMS, с цел да се свържат с някого в друга страна от Европейски Съюз.
Далекосъобщителните оператори в Европейски Съюз ще би трябвало да уведомят потребителите за новите пределни цени. Правилата ще се ползват във всички 28 страни членки, считано от 15 май, а скоро и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Максималната цена е лимитирана единствено за персонално прилагане, т.е. за частни клиенти. Бизнес клиентите са изключени от това контролиране на цените заради обстоятелството, че няколко доставчика имат специфични предложения, които са изключително привлекателни за бизнес клиенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР