От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият

...
От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият
Коментари Харесай

До 20 години затвор за пиян или дрогиран водач, който убие човек на пътя

От 15 до 20 години затвор грозят водачите, които убият човек и са дрогирани или с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава настоящето състояние. Освен пандиза, е планувана и конфискация на транспортното средство. Същото наказване грози и водачите, които убият човек, до момента в който карат с повече от 50 км/ч над ограничаването. Това са част от измененията в Наказателния кодекс, който депутатите одобриха на първо четене със 167 гласа " за " в пленарна зала през днешния ден.

Промените, входирани от Българска социалистическа партия, плануват конфискуване на автомобила на всеки с съществуване на алкохол в кръвта над 1,2 промила или след приложимост на опиати. Ще се конфискува и когато с транспортното средство е породена гибел на едно или повече лица, дори когато колата не е благосъстоятелност на водача.

Като при съзнателно причиняване на гибелта ще е наложително, а в случаите на несъобразителност - по преценка на съда. С измененията прокуратурата ще има опция да употребява по-широк инструментариум, а съдът ще постанова по-ефективни санкции, показаха от левицата. 

Сред препоръчаните от тях промени е и да се постановяват само ефикасни, не и условни присъди. Депутатите обаче разкритикуваха препоръчаните от Българска социалистическа партия ремонти. 

Петър Кьосев от " Продължаваме промяната "  посочи, че най-разумно е да бъде формирана работна група, в която да могат да бъдат разисквани всички законопроекти.  " Трябва да се види какво може да се добави, да се разиска, какво може да се промени, не може да пишем на крайник толкоз значими закони ", обърна внимание той.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Стою Стоев също поддържа концепцията, като добави, че откакто одобряват всички законопроекти, ще е от изгода да се сформира работна група, в която да бъдат включени всички заинтригувани институции.

Съмнение в по този начин направените оферти в законопроекта на левицата видя и председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. " Едва ли вкарването на вашия законопроект е подбудено от грижа за жителите. Ще внесем ремонти по няколко индикатора. Отнемането на частна благосъстоятелност, не е нещо, което може да получи поддръжка. Това не води до предварителна защита, ще въведем ремонти сред двете четения в тази посока ", сподели той и прикани сътрудниците си да се въздържат от популизъм.

" Говорите, че предложенията на Българска социалистическа партия били популистки, само че те биха били такива, в случай че са направени за да се харесат на жителите. Не мисля, че с този закон целим това ", отвърна му зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

Настимир Ананиев от " Промяната "  отбеляза, че също не схваща някои от препоръчаните промени. Пример по тази причина е настояването на Българска социалистическа партия водачите да бъдат по-строго наказвани след определяне на над 2 промила алкохол в кръвта. " Не обяснихте за какво е 2 промила, сега в Наказателен кодекс наказването е за 1,2 на хиляда централизация алкохол в кръвта. Така намалявате кръга на закононарушението. Да разбираме, че водачите с над 1,4 промила умъртвили човек, не попадат в хипотезата на по-тежко наказване, по този начин ли? ", попита той, представен от " 24 часа ".

" Избързахте с тези закони ", беше първата оценка, която беше дадена. " Не сътрудници, съдбовно закъсняхме ", отвърна лидерът Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР