От 15 април влиза в сила забраната за улов на

...
От 15 април влиза в сила забраната за улов на
Коментари Харесай

Важно за рибарите: Влиза в сила забраната за риболов, ето къде може да се хвърлят въдици

От 15 април влиза в действие възбраната за улов на риба в интервала на нейното размножаване. Забраната се вкарва за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.
Със заповед на министър Кирил Вътев се не разрешава риболова на карагьоз (Alosa immaculata) от 01.05.2024 година до 31.05.2024 година в това число, в българския сектор на река Дунав и на попчета (Gobiidae) от 15.04.2024 година до 15.05.2024 година в това число, във водите на Черно море.
Забраната за лов на риба на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15.04.2024 година до 15.06.2024 година в това число. По отношение на калкана в този интервал се не разрешават с изключение на всякаква риболовна активност и прекачване, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.
За всички останали пролетно–лятно размножаващи се риби възбраните за лов на риба са според от надморската височина на водните.
Също по този начин със заповедта се удължава възбраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския сектор на река Дунав до 31.05.2024 година в това число за запазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и понижаване на прилова им.
През интервалите, за които важат възбраните, не се разрешава потреблението на едностенни мрежи с размер на окото по-малък от 36 мм, двустенни и многостенни мрежи в река Дунав, както и дънни хрилни мрежи и други уреди с размер на окото по-малък от 22 мм в Черно море.
Разрешен остава риболовът в избрани от министъра водоеми. В Северозапада това са:
Област Враца:
-    яз. Мраморчица, с. Мраморен
-    р. Ботуня, Криводол, от моста на изхода в посока Ракево, до землищната граница със селото
-    р. Скът, от моста при ВиК-Мизия до шосейния мост на центъра на града
Област Монтана:
-    яз. Огоста, от брега в региона на 200 м. от водовземната кула до началото на полуостров Расника в землището на Монтана
-    яз. Долна вода, от брега в землището на с. Студено буче
-    р. Дунав, от брега в региона на Дунавския парк в Лом
Област Видин:
-    яз. Дъбравка, общ. Белоградчик
-    яз. Божурица, общ. Грамада
-    р. Дунав, от брега в сектора от колодрума до Баба Вида.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР