От 15 април влиза в сила забраната за улов на

...
От 15 април влиза в сила забраната за улов на
Коментари Харесай

Влиза в сила забраната за риболов

От 15 април влиза в действие възбраната за улов на риба и други водни организми. Забраната се постанова за основаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби.
Забраната се вкарва за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.
През актуалната година със заповед на министър Кирил Вътев се не разрешава риболовът на карагьоз от първи до 31 май в това число в българския сектор на река Дунав и на попчета от 15 април до 15 май в това число във водите на Черно море.
Забраната за лов на риба на калкан е от 15.04.2024 година до 15.06.2024 година в това число. По отношение на калкана в този интервал се не разрешават с изключение на всякаква риболовна активност и прекачване, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.
За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби възбраните за лов на риба са според от надморската височина на водните обекти.
Със заповедта се удължава възбраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския сектор на река Дунав до 31 май в това число за запазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и понижаване на прилова им.
Важно за лицата, извършващи любителски лов на риба е, че са избрани водоеми, в които любителският лов на риба е позволен в интервала на възбраната. Списък със свободните за лов на риба водоеми през 2024 година по области е оповестен на уеб страницата на Министерството на земеделието и храните.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР