От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат

...
От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат
Коментари Харесай

От 15 април животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярката за хуманно отношение към животните от ПРСР

От 15 април до 15 май 2020 година животновъдите могат да аплайват за подкрепяне по размер 14 - "Хуманно отношение към животните ", от ПРСР /2014-2020 г./. Съгласно заповед на изпълнителния шеф на Държавна фирма "Земеделие "-РА, заявки за подкрепяне ще се одобряват в регионалните дирекции на фонда по местоположение на животновъдния обект, оповестиха от финансовата институция.

Стопаните следва авансово да си запазят час за подаване на документите. Часовете ще се записват в съответните регионални дирекции, в които ще се подават заявките за заплащане. Промяната се прави по отношение на наложените противоепидемични ограничения, свързани с разпространяването на COVID-19 у нас. Запазването на часове се подхваща за обезпечаване на условия, щадящи здравето на бенефициентите, както и на тяхното улеснение. По този метод ще може да се съблюдава броят бенефициенти, планиращи да подадат заявки за заплащане, в съответен ден, като се заобикаля тяхното скупчване.

В рамките на оповестения банкет, земеделските стопани, поели през 2017 година доброволни петгодишни задължения, могат да усилват броя на животните, утвърдени за подкрепяне с първото заявление, както и да декларират нова активност или по мярката, без да поемат нов ангажимент. Животновъдите, които аплайват за първи път, през сегашния банкет не поемат дълголетен ангажимент.

Ето по какъв начин ще се позволяват земеделските стопани до земи и животновъдни обекти

Подробните условия и наборът документи за заплащане по мярката са написани в Наредба нр. 4 от 8 август 2017 година за използване на мярка 14 - "Хуманно отношение към животните ", от ПРСР /2014-2020 г./. Допълнителна информация и мостри на изискуемите документи за присъединяване в мярката ще бъдат оповестени на интернет страницата на Държавна фирма "Земеделие ".

Стопаните авансово следва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ (чл. 30, алинея 2, т. 3 от ЗПЗП). Актуализацията включва както мястото на развъждане на животните, по този начин и потенциала на обекта. За дребните преживни животни се изисква категорично да е посочено и тяхното предопределение.

Всички непрекъснати животновъдни обекти (ЖО), в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, би трябвало да бъдат регистрирани по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност. За инспекция на условието, стопаните следва да дават копия на издадените удостоверения при подаване на заявките за заплащане по мярката.

За животни от типа телета/малачета е належащо даване и на съответните кантарни бележки по отношение на определянето на съответната категория за всяко животно. В случай, че не бъде предоставена кантарна записка, животното ще се смята за теле/малаче от категория "над 220 кг ".
Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или декларират нови ЖО, би трябвало да дават мнение, авансово издадено от БАБХ, по отношение на доказване на съществуване на задоволително обезпечена свободна повърхност в животновъдния обект. Изискването е по пример и е част от критериите за допустимост по Мярка 14.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР