От 15 април Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
От 15 април Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

БАБХ с мерки заради несъответствия при маркировката на агнешко

От 15 април Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) прави изключителни тематични инспекции по отношение на идните публични празници в обекти за произвеждане и търговия с храни (складове, търговски вериги, магазини и др.), предлагащи агнешко месо и други обичайни храни, присъщи за великденските и гергьовденски празници. Това оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). По време на инспекциите контролните органи ревизират съпътстващите документи за генезис и сигурност на храните и здравната маркировка, сложена върху трупното месо.
При осъществяване на инспекции на място, в обектите за търговия с храни на агнешко трупно месо от Северна Македония, дистрибутирано непосредствено до получатели в България с нечетлива маркировка, БАБХ, според българското и европейското законодателство, подхваща ограничения, свързани с възбраняване на агнешкото месо с нечетлива здравна маркировка.
В България има Гранични инспекционни пунктове (ГИП), утвърдени за импорт на опаковани храни. Пратките агнешко трупно месо постъпват в Европейски Съюз през граничен пункт в Гърция, защото няма утвърден български ГИП. Те се съпровождат с ветеринарен здравен документ публикуван от способените органи в Северна Македония. При постъпване на пратките агнешко месо на ГИП, формалните способени органи в Гърция правят физическа и документална инспекция за сходство, след което генерират в единната електронна европейска системата „ TRACES “ обединен ветеринарен документ за въвеждане (CVED), съдържащ информация от ветеринарния здравен документ.
Предлаганото в комерсиалната мрежа на територията на България трупно агнешко месо от Северна Македония е маркирано с печати, които съдържат информация за регистрационния номер на обекта (кланицата), утвърдена да прави търговия с Европейския съюз (ЕС).
Предварително опакованото агнешко месо се популяризира в комерсиалната мрежа етикетирано, според условията на директно използваното европейско законодателство във връзка с етикетирането и представянето на храни. Част от наложителните реквизити при етикетирането на месото е оповестяването на произхода му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР