От 143 депутати, присъстващи в 150-местния парламент, 78 гласуваха в

...
От 143 депутати, присъстващи в 150-местния парламент, 78 гласуваха в
Коментари Харесай

Новото правителство Фицо спечели задължителния вот на доверие

От 143 депутати, присъстващи в 150-местния парламент, 78 гласоподаваха в поддръжка на трипартийното съдружно държавно управление , което постави клетва на 25 октомври.

Фицо се върна на власт и пое поста на министър-председател за четвърти път, откакто неговата скандална лява партия " Смер " ( " Посока " ) завоюва парламентарните избори в Словакия на 30 септември с проруска и антиамериканска платформа.

Фицо образува парламентарно болшинство, като подписа съдружно съглашение за държавно управление с лявата партия " Глас " и ултранационалистическата Словашка национална партия.

Победата на Фицо може да ознаменува трагичен поврат във външната политика на страната и да натежи на нежното единение в Европейския съюз и НАТО , позволява АП.

Словакия, страна с население от 5,5 млн. души, която има обща граница с Украйна, беше корав покровител на Киев след нахлуването на Русия през февруари предходната година, като даряваше оръжия и отваряше границите си за бежанците, бягащи от войната.

Фицо спря военната помощ. Той също по този начин се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия и желае да попречи на Украйна да се причисли към НАТО.

Критиците на Фицо се притесняват, че връщането му на власт може да накара Словакия да изостави прозападния си курс по други способи, следвайки образеца на Унгария на Виктор Орбан.

Фицо даде обещание да води " суверенна " външна политика , да заеме твърда позиция по отношение на миграцията и неправителствените организации и организира акция против правата на ЛГБТ+ общността. На някои елитни следователи и полицейски чиновници, които се занимават със случаи на корупция, беше подредено да си останат вкъщи или бяха уволнени, а държавното управление възнамерява да облекчи наказванията за корупция, наред с други промени в правосъдната система.

Откакто предходното държавно управление пое властта през 2020 година, откакто водеше акция за битка с корупцията, десетки висши чиновници, служители на реда, съдии, прокурори, политици и предприемачи, свързани със " Смер ", бяха упрекнати и наказани за корупция и други закононарушения. Делата на редица други лица към момента не са завършили.

Самият Фицо и някогашният му министър на вътрешните работи Роберт Калиняк бяха упрекнати предходната година в основаване на незаконна група и корист с власт. Калиняк е министър на защитата в новото държавно управление.

Известен с тирадите си против публицистите, Фицо назова една огромна телевизионна мрежа, два национални вестника и един онлайн новинарски уебсайт свои врагове и съобщи, че няма да поддържа връзка с тях.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР