От 14 юли арт галерия Ларго ще представи сборната изложба

...
От 14 юли арт галерия Ларго ще представи сборната изложба
Коментари Харесай

Арт галерия Ларго представя сборната изложба Духът на България

От 14 юли арт изложба " Ларго " ще показа сборната галерия акварел „ Духът на България “. Събитието е част от съпътстващата стратегия на третото Международно триенале „ Духът на акварела “ – Варна 2022, научи Moreto.net.

Откриването на изложбата с присъединяване на създателите от 18:00 часа в салона на галерията наул. Хан Крум 8, Варна. Ще може да бъде забелязана до 27 юли.

В експозицията са включени художници от цяла България, които работят в региона на акварела – Антон Антонов, Атанас Мацурев, Бояна Петкова, Валери Ценов, Димитър Давидов, Ертан Алев, Иван Додов, Кирил Божков, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Любомир Йотов, Мария Баракова, Петя Стойнова, Радослав Маринов – Реме наследник, Стела Кенфилд, Цветан Казанджиев, както и две художнички, които са избрали България за своя втора татковина - Анастасия Волкова от Русия и Анна Тихонова – Йорданова от Беларус.

Темата на изложбата е „ Духът на България “, а създателите бяха поканени от изложба " Ларго " да я претворят на акварелния лист, по този начин, както всеки от тях я усеща, споделя галеристът Нели Вълчева.

Един ще открие духа на родината в прелестен планински пейзаж, за различен това е лунна пътека по морската простор, за трети – усмихнатото лице на красива госпожица, а за четвърти – забързания темп на огромния град… Темата е всеобхватна и безконечна, всеки от нас, българите, има свои обичани неща/места, свързани с родината, чието споменаване или обрисуване го карат да му се свие стомаха или да му заседне буца в гърлото.

В творбите на част от създателите ще забележим прелестни български пейзажи – старите, изчезващи къщи (Кл. Манчева, Л. Йотов), носталгичен залез над Дунава (Ертан Алев), позабравеното българско село (Ант. Антонов), поезията на разцъфтелите край пътя макове (Ст. Кенфилд, Е. Алев), обичаните ни търновски улички (Ив. Додов). Друга част от художниците са уловили духа на България в хубостта и одухотвореността на българката. Ще я открием в акварелите на Бояна Петкова, Димитър Давидов, в незабравимите мадони на Любен Пашкулски и в една превъзходна творба на майстора на акварела Кирил Божков – портрет на майката на художника, който е като сборен облик на най-скъпото и святото, с което свързваме родината.

В по-абстрактна трактовка на тематиката Цветан Казанджиев ни показва два акварела, взаимствали своя нюанс от цветовете на българското небе. Валери Ценов прибавя нотка феерия и алегорично тълкувание на тематиката със своите два акварела, а Радослав Маринов – Реме наследник с двете си хиперреалистични произведения на злободневна тема е като един провокативен контрапункт на цялата експозиция. За край в изложбата ще бъдат показани два акварела на един от най-награждаваните и показваните в света български акварелисти – Атанас Мацурев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР