От 14 на 5 дни да се съкрати срокът за

...
От 14 на 5 дни да се съкрати срокът за
Коментари Харесай

Спорове в парламента за правилата за Антикорупционната комисия

От 14 на 5 дни да се редуцира срокът за внасяне на оферти за претенденти за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Тази публицистична корекция предложи Михал Камбарев от парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) по време на дебата за приемане на процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претендентите и избор на ръководител на антикорупционната комисия. Предложенията за претенденти да се вършат в писмена форма в деловодството на Народното събрание до Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, плануват обсъжданите текстове. От сутринта депутатите разискват процедурните правила.
Темата провокира разногласия в пленарната зала. Още при започване на съвещанието Александър Нестеров (ДПС) изиска точката да отпадне от дневния ред. Той се аргументира с това, че няма логичност да се одобряват правила за избор на ръководител преди приемането на новия антикорупционен закон.
Нестеров направи няколко оферти, едно от които е претендентът да не е над 65-годишна възраст. Той изиска измежду документите при кандидатиране да се прибави и „ уверение за психическа валидност “. Според него би трябвало да се види и дали против претендента има инспекции в КПКОНПИ.
От опозицията считат, че се вършат правила за избран човек. От Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС припомниха, че министър председателят в оставка Кирил Петков е декларирал, че вътрешният министър в оставка Бойко Рашков ще е номинацията за ръководител на КПКОНПИ.
Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) изиска претендентът да даде декларация, че не е бил подлаган на процедура по лишаване на допуск до класифицирана информация.
По тематиката с възрастта на претендентите за ръководител на КПКОНПИ, Емил Георгиев ( "БСП за България ") напомни на депутатите на какъв брой години са президентите на Съединени американски щати и на Италия.
Примерът с президентите на Съединени американски щати и Италия аз разбирам единствено по един метод - откакто получите поддръжката да изберете Бойко Рашков, вие ще предложите предварителни президентски избори, с цел да го изберете и за президент, съобщи на собствен ред ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
Наложи се на няколко пъти краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов да приканва депутатите да разясняват единствено процедурните правила, а не съответни имена за ръководител на антикорупционната комисия.
Михал Камбарев (ПП) сподели, че няма потребност от политически мнения. Всяко разискване на кандидатури е отвън тематиката, всяко изгубено време е пренебрежение към българските жители, разяснява той.
Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) съобщи, че разпоредбите нямат смисъл, тъй като претендентът към този момент е явен.
"Дори да е имало някакви подозрения за кандидатурата на Бойко Рашков, те бяха опровергани и в действителност ние разбрахме, че това е най-хубавият претендент сега, в който Десислава Атанасова излезе и сподели - в случай че приемете кандидатурата на Бойко Рашков, обявявате война на ГЕРБ. Вижте Ненков, нашата поръчка постоянно е била, че ние разгласяваме война на това, което съставлява ГЕРБ ", отвърна Искрен Митев (ПП).
В хода на дебата водачът на Движение за права и свободи и ръководител на парламентарната група Мустафа Карадайъ предложи срокът за подаване на предложенията да бъде "веднага след " приемането на разпоредбите. Той сподели, че от Движение за права и свободи са подготвени още през днешния ден, в случай че се гласоподават текстовете, да предложат "достоен, интелигентен, хубав, съзнателен, честен, свободен, виновен, честен, самостоятелен човек, който ни напомни комунистическите способи и се споделя Бойко Рашков ".
Според Десислава Атанасова депутатите могат още в този момент да изпълнят слогана "нулева приемливост към корупцията ", като одобряват в плана на решение с изключение на за ръководител на КПКОНПИ Бойко Рашков да бъде определен и за министър-председател, основен контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС), за член на Висш съдебен съвет, ръководител на Сметната палата, както и за член на Конституционния съд.
Настимир Ананиев (ПП) съобщи, че от изявленията на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи "лъха боязън ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР