От 13 ти до 15 ти април в гр. Велико

...
От 13 ти до 15 ти април в гр. Велико
Коментари Харесай

Проф. Дамян Попхристов организира форум на тема “Българският дух през вековете

От 13 ти до 15 ти април в гр. Велико Търново ще се организира конгрес на тематика “Българският дух през вековете ”. Основният мотор е професор Дамян Попхристов. За трети път той  се пробва да  събере на едно място хора от разнообразни обществени групи и националности, обединени от концепцията да заговорим за същинските полезности в нашата история, които ни дават мотив за заслужена горност. Наши и задгранични лектори ще показват пъстра палитра от тематики свързани с античните цивилизации по нашите земи, с българските писмености,  сакралните знаци на богомилите, посланията на Беинса Дуно, с " Божествена комедия " на Данте, като човек, който е отдаден от богомилите, за ритуала консуламентум, за връзката сред орфизма, ранното християнство и богомилите, за сакралните знаци в българските шевици, за антично българската космогония, за фенкса на българския дух.
Идеята е  да се изградят мостове сред заподноевропейското завещание на богомилите  и историческите обстоятелства, които са малко познати и за тях не се приказва доста през днешния ден.

Ето и имената на някои от гостите: Академик Антон Дончев, Емил Андреев, доц Явор Шопов, проф. Христо Смоленов, Веселин Банчев, Юлия Боева, проф. Асен Челингиров, други Йордан Касабов, доц Константин Златев, др Светла Балтова, Елиазар Хараш,  Антония Дуенде, Владо Степич, Едуард Берга,Жорж Ру, Емануеле Родо и други

Българският Дух е невъобразим без българската музика, темп и слово.
Концертът на идния Форум във Велико Търново от 13-15 април ще  предложи една пъстра музикална плетеница с присъединяване на:
ТЕОДОСИЙ СПАСОВ в взаимен план с
ИВАН ШОПОВ и трио АВИГЕЯ, ЕВА КВАРТЕТ и
Трио КАЛИНА.
В програмата на форума участват две изложения и още доста музика.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР