От 13 февруари 2024 г. собствениците на кемпери в България

...
От 13 февруари 2024 г. собствениците на кемпери в България
Коментари Харесай

Важно за собствениците на кемпери: Няма да ги пререгистрират след законови промени

От 13 февруари 2024 година притежателите на кемпери в България ще се сблъскат с промени в метода, по който се таксуват за потребление на пътната инфраструктура . Според последните промени в Закона за пътищата обнародвани в Държавен вестник брой 13 от 13 февруари 2024 година всевъзможни къмпинг коли, категоризирани като М1 в свидетелствата за регистрация, към този момент ще бъдат задължени да заплащат единствено винетна такса , без значение от тяхната обща механически позволена оптималната маса.

До момента разпоредбите бяха разнообразни по отношение на тежестта на транспортното средство –  автомобили под 3,5 тона дължаха винетна такса, до момента в който тези над тази маса – тол такса. Тази стъпка към унификация е призната за опростяване на административните процедури и облекчение на таксовата натовареност за притежателите на по-тежки къмпинг коли.

Важно е да се означи, че макар тези промени в таксуването , не се изисква пререгистрация на къмпинг колите. Процедурите за регистрация остават непроменени и са детайлно разказани в Закона за придвижване по пътищата и Наредба №I-45 от 24 март 2000 година за вписване и доклад на моторните транспортни средства.

Тази смяна се чака да даде изясненост и облекчение за многочислените притежатели на къмпинг коли в страната, които търсят елементарни и ефикасни решения за пътуванията си. Предвид забележителната известност на къмпинг туризма и пътуванията с кемпери, тези промени са значима стъпка към адаптиране на законодателството към актуалните трендове в подвижността.

За спомагателна информация и детайлности по отношение на използването на тези промени , Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ дава обновена информация на своя формален уеб страница. Собствениците на къмпинг коли и заинтригуваните страни се предизвикват да посетят уеб страницата за последни вести и уточнения по отношение на нововъведенията в законодателството.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР