От 13:30 ч. в зала 1 на Столична община на

...
От 13:30 ч. в зала 1 на Столична община на
Коментари Харесай

В Софийска община решават да бъде ли пусната вода за Перник

От 13:30 ч. в зала 1 на Столична община на съвещание в Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне отрасловата комисия ще бъде разисквано предлагането на държавното управление към Столичен общински съвет (СОС) за единодушие за възмездно прекосяване през ВиК инфраструктурата на Столична община на вода към Перник. Така столицата ще подкрепи облекчаването на водната рецесия в прилежащия град.

Целта е с построената байпасистема е Перник да получи вода от водосбора на Белмекен, през бент. "Бели Искър ", и да стигне до града през столичната преносна мрежа.

Очаква се държавното управление да направи предложение до Столичния общински съвет като принципал на ВиК инфраструктурата за единодушие за възмездно прекосяване на водни размери през ВиК инфраструктурата на Столична община към Перник.

Анонсираното решение от ръководещите е от язовир "Белмекен “ водата да премине през язовир "Бели Искър " във водопреносната мрежа на София и от контейнер "Мало Бучино " да бъде построено трасе от 13 км до Перник.

На съвещанието би трябвало да участват министри от кабинета "Борисов " 3.

Управляващите стигнаха до това предложение на 18 януари 2020 година след среща при премиера Бойко Борисов. Министър-председателят съобщи, че Перник и София ще си оказват помощ и обърна внимание, че всичко това не е за сметка на столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че прекосяването на вода от язовир "Белмекен “ през водопровода на София за Перник няма да засегне водоподаването към столицата.

От "Софийска вода “ прецизираха, че това няма да се отрази и на налягането на водата на столичани. Кметът на Перник Станислав Владимиров приветства това решение и съобщи, че то подсигурява водоподаването на перничани, само че в изискванията на воден режим.

Ако бъде обещано позволение още тази седмица се чака да стартират и строително-монтажните дейности.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова изрази позиция, че при заплаха водата в столицата да намалее, то водоподаването по планувания воден "байпас " към Перник ще бъде спряно.

Режимът на водата в Перник стартира на 18 ноември 2019 година Водната рецесия бе причина за бедствено състояние от 21 декември 2019 година и за оставките на шефа на ВиК - Перник, на регионалния шеф Ирена Соколова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Водната рецесия е една от аргументите и за избор на съмнение от страна на опозицията, който се внася в Народно събрание през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР