От 13:00 часа днес започна извънредното заседание на Народното събрание.

...
От 13:00 часа днес започна извънредното заседание на Народното събрание.
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Започна извънредното заседание в Народното събрание

От 13:00 часа през днешния ден стартира изключителното съвещание на Народното събрание. По време на него депутатите ще обсъдят на първо четене плановете на бюджетите на Държавното публично обезпечаване /ДОО/ и на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за тази година. Те ще гласоподават и за нов шеф на Касата, предава „ БНР “.

Проектобюджетът на ДОО планува с 12% по-високи пенсии от 1 юли, обновени по по този начин нареченото „ швейцарско предписание “. Очаква се междинната пенсия да нарасне на 788 лв. или с 16,8% спрямо 2022 година Запазва се оптималният размер на пенсията от 3400 лв.. Няма да се трансформира и размерът на осигурителната вноска. На 780 лв. ще се увеличи минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица и регистрирани аграрни стопани и тютюнопроизводители. Предвижда се от 1 август компенсацията за втората година от майчинството да стане равно на минималната работна заплата в размер на 780 лв..

В проектобюджета на кабинета е планувано да има 910 млн. лв. повече средства за здраве по отношение на 2022 година, което се равнява на малко повече от 7 милиарда лв.. Най-голямо е покачването за първичната извънболнична помощ – с 24%. На 8% се резервира здравноосигурителната вноска. Има и заложен растеж при разноските за личен състав, който е с към над 12 млн. лв. в съпоставяне предходната година.

И двата бюджета би трябвало да влязат в действие от 1 август.

Народните представители ще проведат процедурата по желание на нов шеф на НЗОК, защото мандата на сегашния изтича на 13 юли.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР