От 12 юли започва издаването на екостикери за всяко превозно

...
От 12 юли започва издаването на екостикери за всяко превозно
Коментари Харесай

Какво да знаят шофьорите след въвеждането на екостикерите?

От 12 юли стартира издаването на екостикери за всяко транспортно средство до 3,5 т. Той ще дефинира доколко автомобилът замърсява въздуха.

Александър Костадинов от УС на Асоциацията на автомобилните производители изясни в студиото на " България заран " какво постанова въвеждането на екостикерите.

" България е една от страните с най-мръсен въздух. Световната банка е правила съществено изследване, което удостоверява, че главен генератор на замърсяване е превозът. Европейската комисия повторно завежда дело против България поради мръсния въздух. Над 1500 души годишно умират прибързано в резултат на замърсен въздух ", разяснява той.

Костадинов уточни, че отсега нататък ще се дава стикер на всеки автомобил по време на годишния механически обзор. Това ще става според от неговия евросертификат и газовете, които изхвърля автомобилът. Ще има 5 категории. Последната пета категория ще получават електрическите стикери или цялостните хибриди.

" Общините ще имат право да лимитират най-силно замърсяващите коли в дни, в които въздухът е доста замърсен. Към днешна дата няма 100% ограничаване на подобен вид коли. Всяка община дефинира региона, в който ще постанова ограничавания. В София системата ще се ползва от средата на идната година ", сподели още специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Костадинов означи, че ще има спомагателна такса поради въпросния екостикер. Тя обаче ще бъде от порядъка на 5-6 лв..

" Автомобилите с газови уредби ще получат екостикери на база работата на бензиновия мотор. Когато минават годишен механически обзор, би трябвало да работи единствено бензиновият мотор, с цел да се измерят отработените газове. Има вид легенда, че колите с газови уредби не замърсяват въздуха - замърсяват, само че по-малко ", обясни той.

А в случай че даден автомобил не дава отговор на стандартите, той не би трябвало да премине сполучливо годишния механически обзор. Стикерът няма общо с прекосяването на техническия обзор, стана ясно още от думите на Костадинов.

" Един дизелов автомобил гори по-малко и изхвърля по-малко въглероден двуокис, само че за сметка на това изхвърля доста повече азотни окиси, в сравнение с един бензинов мотор. Въглеродният двуокис е неприятен за природата, азотните окиси са неприятни за хората. Над 75% от автомобилния ни парк е над 15-годишен. Последиците от този стар парк са забележими всеки ден. България в този вид категория е на челните места ", акцентира гостът в студиото.

И означи, че дефицитът на чипове за колите ще докара до това да не могат да бъдат създадени няколко милиона. Очаква се обстановката да се възстановява в края на годината. Възможно е да бъде продължен срокът за доставка на някои коли.

" Цената на използваните коли от Западна Европа пораства. Факт е също по този начин, че периодите за доставка на някои коли са удължени. В никакъв случай няма да се наложи да чакаме за коли с години ", посочи Костадинов.

Той е на мнение, че се прави " тиха гражданска война " в автомобилния бранш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР