От 12 юли всички автомобили ще имат стикер с чип

...
От 12 юли всички автомобили ще имат стикер с чип
Коментари Харесай

Всички коли със стикери с чип след 12 юли

От 12 юли всички коли ще имат стикер с чип за екологична група, която е друга от екологичната категория на производителя. След осъществен годишен механически обзор той ще бъде поставян на предното стъкло на колата зад огледалото за назад виждане.

Това изясни шефът на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски по Българска национална телевизия. По думите му това ще оскъпи прегледа с не повече от 5 лв..

Екологичните групи ще са 5, като в най-високата попадат единствено електрическите и хибридните коли. Измерванията ще покажат коя кола в коя група попада, без значение от данните на производителите, отбелязва offnews.bg.

Стикерите ще се слагат единствено на леки коли, а задачата им е - при замърсен въздух, кметовете на общините да постановат ограничавания за придвижването на по-замърсяващите. Предстои зоните за ограничавания да бъдат избрани от кметовете, като не е наложително те да съответстват със съществуващите синя и зелена зона, изясни Рановски. В зоните за ограничавания ще бъдат сложени камери, които могат да разчитат еко информацията в чипа на стикера. Общините ще дефинират и размера на санкциите за нарушителите.

Тези, на които механически обзор следва след 12 юли, ще би трябвало да отидат до пункт, единствено с цел да им дефинират екологична група, с цел да могат да влязат в София, изясни още Рановски.

От 2022 година се трансформират и разпоредбите, по които ще се прави техническият обзор. Вече това няма да зависи от екипите на пунктовете, а те ще подават данни в " Автомобилна администрация ", откъдето ще дават позволение колата да премине прегледа.

От следващата година ще има и нови условия за таксиметровите апарати. Ще има цена за време и цена за придвижване, а не както е в този момент и цена за престой. Така ще бъдат предпазени правата на потребителите, които могат да изчислят времето, в което автомобилът се движи, да засекат по кое време се качват в таксито и по кое време слизат. Сега единствено апаратът дефинира какъв брой е времето за престой, изясни Рановски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР